Tykkylumi on hengenvaarallista – katso turvallisuusvinkit videolta

Uutiset 24.01.2019

Lähipäivinä on luvassa lisää lunta. Parhaiten vältät tykkylumen riskit kiertämällä tykkyalueet.


Petteri Kivimäki / VL-arkisto
Keski-Suomessa Multialla puihin on alkanut kertyä lunta.

Tykkylumi uhkaa tällä hetkellä etenkin korkeiden vaaramaiden puustoja Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa sekä Keski-Suomessa. Viime talvena tykkylumituhot kiusasivat etenkin Kainuussa.

”Tykkylunta on täällä Imatran suunnalla jo nähtävissä. Nuorissa kasvatusmetsissä puut ovat luokillaan, ja riukuuntuneissa metsissä puita on katkeillut”, kertoo työsuojeluvaltuutettu Pasi Parviainen. Hän ostaa työkseen puuta yksityismetsänomistajilta ja kulkee lähes päivittäin metsässä.

Työturvallisuuskeskus TTK ja Meto – Metsäalan Asiantuntijat ry ovat tehneet turvallisuusvideon tykkylumialueilla liikkumiseen. Videolla Meton työturvallisuusasiantuntija Markku Varis kertoo tykkylumen vaaroista ja niihin varautumisesta. Katso video alta.

 ”Lähipäivien sääennuste lupaa lisää lunta, mikä kasvattaa metsien lumitaakkaa entisestään. Muista tarkkailla tilannetta metsässä. Varmista metsään lähtiessä, että kännykässä on virtaa ja kenttää, jotta voit tarvittaessa hälyttää apua itsellesi tai jollekin toiselle. Helpotat pelastustoimia myös pukeutumalla näkyvästi”, Varis muistuttaa.

Lue lisää