Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Näillä vinkeillä säästät jopa 30 prosenttia kodin kokonaisenergian vuosikulutuksesta

Lämmitys on suurin yksittäinen asumisen kustannus. Omakotitalossa omilla toimilla voi parantaa asumismukavuutta ilman, että lämmityskulut karkaavat pilviin.
Polttopuu kannattaa tuoda sisälle ainakin muutama päivä ennen polttoa.
Polttopuu kannattaa tuoda sisälle ainakin muutama päivä ennen polttoa. Kuva: Vesa-Matti Väärä / VL-arkisto

Pakkasten vaikutus lämmityskuluihin on suuri. Tammikuussa kuluu syyskuuhun nähden moninkertaisesti enemmän lämmitysenergiaa. Fiksu kuluttaja toimii säiden mukaisesti. Motivan asiantuntijan Sami Seunan mukaan säätölaitteisiin ja käyttötapoihin liittyvillä toimilla voi säästää yhteensä jopa 20–30 prosenttia kodin kokonaisenergian vuosikulutuksesta.

”Kannattaa varmistaa, että pattereiden termostaatit ja vesipattereiden kohdalla myös venttiilit ovat kunnossa ja lämpötila-asetus järkevä. Ilmanvaihtoa ei saa kovilla pakkasillakaan sulkea, mutta puhallinnopeutta kannattaa aktiivisesti säätää käyttötilanteen mukaan, poissa ollessa ilmanvaihto voi olla miniminopeudella”, Seuna sanoo.

Automaatio voidaan opettaa optimoimaan lämmitysmuodon valinta olosuhteiden ja pörssisähkön vaihteluiden perusteella. Ilman älykästä automaatiota lämmitys ja ilmanvaihto saattavat toimia päällekkäin niin, että kotia yhtä aikaa lämmitetään ja viilennetään. Automaation avulla energiaa säästyy monella tavalla ja samalla myös sähkön hintaa voi painaa alaspäin.

Jos talossa on takka tai leivinuuni, sen käyttöönotto on pakkasilla järkevää. Puun pienpoltto tulee tehdä oikein ja lämmittää tulisijaa säännöllisesti. Uusia ilmalämpöpumppuja voi pääsääntöisesti huoletta käyttää kovillakin pakkasilla, vaikka hyötysuhde heikkeneekin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Lämmityskuluissa voi säästää mukavasti, kun hyödyntää poissaoloasetuksia. Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys kannattaa ajastaa käyttöaikoja ennakoiden, lämmittäen aina muutamia tunteja huoneen käyttöaikaa ennen. Vähällä käytöllä olevista huoneista voi väliaikaisesti laskea lämpötilaa. Lämmitetyissä autotalleissa ja varastoissa riittää jopa alle 10 astetta, vaikka useimmiten niitä pidetään jopa lähes asuintilojen lämpötiloissa”, sanoo Seuna.

 

Motivan viisi vinkkiä pakkauskauden selättämiseen

1. Huonelämmöksi noin 20–22 astetta

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lämmityksessä tärkeintä on huolehtia oikeista huonelämpötiloista. Suositeltava asuinhuoneen lämpötila on noin 20–22 astetta. Vedon ehkäisemiseksi ikkunoiden ja ovien tiivistyksestä kannattaa huolehtia ja samalla huomioida riittävän korvausilman saanti. Lämmitysjärjestelmässä tai talon rakenteissa on jotain vialla, jos joudut turvautumaan huonekohtaiseen lisälämmittimeen. Pitämällä lämpöpattereiden edusta vapaana lämmin ilma pääsee kiertämään tasaisesti huoneeseen. Kovimmilla pakkasilla kannattaa välttää tuuletusta. Sälekaihtimet tai verhot ikkunan edessä ainakin yöaikaan vähentävät lämmönhukkaa.

2. Älä lämmitä varastoa

Tiesitkö, että käyttämättömissä huonetiloissa, varastoissa ja autotalleissa lämpötilaksi riittää 7–12 astetta? Jos lähdet matkalle, kaikkien asuintilojen lämpötilaa voi alentaa muutamilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle. Suojaa tarvittaessa vesimittaritila ja/tai vesijohdon läpivientipaikka pakkasvahdilla tai muulla termostaattiohjatulla lämmittimellä.

 3. Ota tulisija käyttöön

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pakkaskaudella on järkevää käyttää aktiivisesti tulisijaa. Vuositasolla sähkölämmittäjä voi varaavalla tulisijalla ja säännöllisellä puunpoltolla korvata jopa 30 prosenttia talon kokonaisenergiankulutuksesta. Polttopuu kannattaa tuoda sisälle ainakin muutama päivä ennen polttoa. Taloissa, joissa on lattialämmitys syvällä betonivalussa, lattialämmityksen säätöä kannattaa laskea jo noin 12 tuntia ennen puupolttoa, sillä lattia reagoi viiveellä.

4. Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumpulla voit säästää paljon ja oman laitteesi energiansäästöön voit itse vaikuttaa. Muiden sähkölämmittimien, erityisesti ilmalämpöpumpun lähistöllä olevien, lämpötila-asetusta kannattaa säätää muutama aste alemmaksi kuin ilmalämpöpumpulla. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön ilmansuodatin tulee imuroida kerran kuukaudessa, muuten laitteen suorituskyky ja hyötysuhde laskevat. Likainen suodatin vaikuttaa myös sisäilmanlaatuun.

5. Ilmastovinkki

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kovimpien pakkasten aikana tuotettu sähkö tuottaa eniten hiilidioksidipäästöjä, koska silloin sähköä tuotetaan eniten myös hiilivoimalla. Jos mahdollista, vältä suuritehoisten sähkölaitteiden, kuten sähkökiukaan, käyttöä kalleimpien pörssisähkötuntien aikana.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.