Näin otat mateen mädin talteen – muista, että mäti tulee aina pakastaa

Uutiset 04.02.2019

Pakasta mätiä vähintään vuorokausi ennen käyttöä.


Sari Tammikari / VL-arkisto
Mätimateen herkullinen, pienirakeinen mäti kannattaa ottaa talteen.
  1. Nosta mätipussit isoreikäiseen siivilään. Viillä pussit halki ja painele niiden sisällä olevan mäti sormin siivilän läpi kulhoon.
  2. Pese mäti kulhossa kylmällä vedellä vähintään viidesti. Vispaa mätiä vispilällä tai haarukalla, jotta jäljelle jääneet mätipussien riekaleet nousevat pintaan. Varo, ettet kaada kulhon pohjalle painunutta mätiä huuhteluveden mukana pois.
  3. Valuta mätiä jääkaapissa tiheäsilmäisen siivilän päälle asetetun talouspaperin läpi vähintään puoli tuntia.
  4. Suolaa mäti hienorakeisella merisuolalla tai ruususuolalla. Vältä jodipitoista suolaa, joka voi antaa jodin makua. Suolaa tarvitaan 4–5 g eli reilu teelusikallinen 100 grammaan mätiä. Anna suolatun mädin maustua tunti jääkaapissa.
  5. Mateen (samoin hauen, ahvenen ja kiisken) mäti tulee aina pakastaa, jotta mahdolliset lapamadon toukat kuolevat. Pakasta mätiä vähintään vuorokausi –18 asteessa.
  6. Pakasta mäti sopivan pieninä annoksina, sillä sulatettu mäti pilaantuu herkästi ja pitää siksi käyttää mahdollisimman pian.
  7. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa, jotta se ei vetisty ja mätirakeet säilyvät ehjinä. Tarjoa vaikkapa blinien kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit