Arla alkaa käyttää puupohjaista biomuovia pakkauksissaan – myös muoviset jukurttikupit saavat lähteä

Uutiset 05.02.2019

Yli 40 miljoona Arlan pakkausta muuttuu vuoden 2019 aikana.


Arla
Arlan uudet pakkaukset voi laittaa kartonkikeräykseen samalla tavalla kuin aiemminkin.

Tänä vuonna Arla siirtyy käyttämään ensimmäisenä Suomessa maitojen, jogurttien ja ruoanvalmistustuotteiden harjakattoisissa kartonkipakkauksissa uusiutuvaa puupohjaista biomuovia, jonka mäntyöljypohjainen raaka-aine on UPM:n innovaatio.  

Uudistuksen myötä yli 40 miljoona Arlan pakkausta muuttuu vuoden 2019 aikana. Harjakattopakkausten lisäksi Arla uudistaa samaan aikaan jogurttien 150 gramman pakkaukset vaihtamalla muoviset pikarit ja kannet kokonaan kartonkisiin.

Biomuovi sopii maitotuotteiden pakkauksiin hyvin, sillä se vastaa teknisiltä ominaisuuksiltaan tavanomaista nestekartonkipakkauksissa käytettävää muovia. Uudet pakkaukset voi laittaa kartonkikeräykseen samalla tavalla kuin aiemminkin.

”Kun kyseessä on nestemäinen tuote, kuten maito, kartonkipakkauksen sisälle tarvitaan tuoteturvallisuuden ja säilyvyyden vuoksi ohut muovikalvo. Uusissa pakkauksissamme muovin lähde on nyt entistä vastuullisempi, sillä se valmistetaan puupohjaisesta raaka-aineesta”, kertoo Arlan Brand & Category Manager Sanna Heikfolk.

Uusi puupohjainen biomuovi tuotetaan UPM:n Lappeenrannan biojalostamolla. Biomuovin raaka-aineessa hyödynnetään sellun valmistusprosessin tähteenä syntyvää mäntyöljyä. Pakkaukset valmistaa Elopak, ja yhteistyössä on mukana kemian yhtiö Dow.

Puupohjaisen biomuovin hyödyntäminen Arlan harjakattopakkauksissa vähentää fossiilisen muovin tarvetta 180 000 kiloa vuodessa ja pienentää noin viidenneksen pakkauksen hiilijalanjälkeä.

Ympäristöystävällisempien pakkausten tuominen ruokateollisuuteen ja kuluttajien saataville on ollut Arlan, Elopakin ja UPM:n yhteinen tavoite. Arla ja Elopak ovat tehneet tällä saralla yhteistyötä jo vuodesta 2014 ja nyt pakkauskehitystä haluttiin viedä vielä askeleen verran eteenpäin.

”Perinteisessä maitotölkissä kartonkia on yleensä noin 85 prosenttia. Halusimme tarjota 100-prosenttisesti metsästä tulevan pakkauksen, jossa myös muovi on puupohjaista”, Elopakin toimitusjohtaja Juha Oksanen sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit