MTK: ”Puun käyttö ja metsien monimuotoisuus kulkevat metsänomistajien mielessä rinta rinnan”

Uutiset 26.03.2019

Yli puolet metsänomistajista pitää metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamista tärkeänä, selviää MTK:n Metsätutka-kyselystä.


Johannes Wiehn / VL-arkisto
Tekopökkelöt ovat yksi keino lisätä lahopuuta ja monimuotoisuutta talousmetsässä.

Puurakentamisen ja puun käytön edistäminen sekä omaisuuden suojan vahvistaminen ovat metsänomistajille tärkeimpiä vaalitavoitteita, kertoo MTK:n Metsätutka-kysely.

Selvästi yli puolet metsänomistajista pitää myös metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamista tärkeänä. Monimuotoisuuden turvaaminen koetaan metsien kasvun lisäämistä tärkeämmäksi.

Lisäksi tasapuolinen investoiminen liikenneväyliin koko maassa on metsänomistajille tärkeä asia.

”Kyselyn tulos antaa selvät askelmerkit eduskuntavaaleihin valmistautuville puolueille ja ehdokkaille sekä hallitusohjelman valmistelijoille. Puun käyttö ja metsien monimuotoisuus kulkevat metsänomistajien mielessä rinta rinnan. Metsänomistajat haluavat lisätä puun käyttöä samalla kun omaisuudensuoja turvataan, siksi vapaaehtoisuuteen perustuville suojelumalleille on tilausta”, toteaa MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen. 

Tutkimuksen aineisto kerättiin puhelinkyselyllä maaliskuun alussa suomalaisilta metsänomistajilta. Vastaajia oli 552. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa on 632 000 metsänomistajaa ja 347 000 vähintään kahden hehtaarin metsätilakokonaisuutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit