Kuningasmetsuri on suuri suomalainen tarina

Uutiset 15.04.2019

Metsuri Jaakko Pessisen elämäkertateos kiinnostaa suomalaisia. Kuningasmetsuri ilmestyy vasta syyskuussa, mutta siitä on tullut runsaasti ennakkovarauksia.


Risto Jussila
Jaakko Pessinen on sahannut yli 70 moottorisahaa loppuun.

Risto Jussilan Kuningasmetsuri-kirjan käsikirjoitus on jo pitkällä. Olen lukenut sitä kiinnostuneena, paikoin kyyneliin asti liikuttuen.

Kuningasmetsuri (Viestilehdet Oy) piirtää esiin suuren suomalaisen tarinan. Teos kuvaa aikaa, jolloin suomenhevoset vaihtuivat traktoreihin ja pokasaha moottorisahaan mutta metsien miehiltä vaadittiin edelleen paljon. Vuonna 1949 syntyneen Jaakko Pessisen työura on jatkunut näihin päiviin asti.

Nuorena Jaakko oli lupaava urheilija, mutta hän päätti valita metsätyöt. Niissä Lappajärven sisupussi kehittyi oman lajinsa huipuksi. Samalla mukana kulki voimailuharrastus, joka huipentui yli nelikymppisenä tehtyyn autonkaadon maailmanennätykseen Alajärven pesäpallostadionilla.

Pessinen ei ole iso mies, mutta hänellä on kirjaimellisesti ruista ranteissa. Lapsuudenkodissa äiti leipoi katto-orteen kuivumaan sata reikäleipää kerrallaan.

Teos kuvaa suurten ikäluokkien elämää ja samalla maailmaa, jota ei enää ole. Hikisiä kesiä sokerijuurikaspellolla ja kyläteillä uimaan vilistäviä lapsikatraita. Tanssilavojen, kansakoulujen ja 60-luvun maaltamuuton Suomea.

Jaakko Pessisen oma toive on se, että hänen elämäkertansa on kunnianosoitus kaikille suomalaisille metsureille. Sitä se onkin, ja samalla muistutus meitä edeltäneiden sukupolvien ponnisteluista sodan ja rauhan töissä.

Kuningasmetsuri-kirjan ennakkovarausmahdollisuus päättyy 29.5.2019. Vielä ehdit varata omasi, itsellesi tai lahjaksi.

Tilaa Kuningasmetsuri!

Aiheeseen liittyvät artikkelit