Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Punkkikausi alkaa – puutiaiskokemukset kiinnostavat nyt tutkijoita

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja tutkija Otto Latva keräävät tietoa ja kertomuksia kohtaamisista puutiaisten kanssa erityisesti 1900-luvulla.
Ihmiselle tauteja aiheuttavia mikrobeja levittää Suomessa kaksi punkkilajia: puutiainen eli punkki ja taiga- eli siperianpunkki. Kuvassa taigapunkki.
Ihmiselle tauteja aiheuttavia mikrobeja levittää Suomessa kaksi punkkilajia: puutiainen eli punkki ja taiga- eli siperianpunkki. Kuvassa taigapunkki. Kuva: Jarkko Sirkiä / VL-arkisto

Puutiaiset, tuttavallisemmin punkit, ovat olleet vahvasti esillä julkisessa keskustelussa viime vuosikymmenten ajan. Näiden pikkuruisten eläinten menneisyys Suomen alueella ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle. Suomessa esiintyvistä puutiaisista löytyy mainintoja jo 1800-luvulla kirjoitetuista teksteistä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja tutkija Otto Latva Åbo Akademista järjestävät nyt muistitietokeruun Punkit tulevat! Puutiaisiin liittyviä muistoja voi lähettää SKS:n arkistoon 30.9.2019 saakka.

Kirjoituksessa voi kertoa esimerkiksi omista puutiaishavainnoistaan, sukulaisten tai tuttavien suhtautumisesta punkkeihin sekä punkin kiinnittymisestä ja sen aiheuttamista sairauksista. Pohtia voi myös, millaista keskustelua puutiaisista on käyty mediassa, onko punkkien elinympäristöissä tapahtunut muutoksia ja pitäisikö puutiaisten määrää Suomessa vähentää.

Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. SKS tiedottaa keruun tuloksista keväällä 2020. Vastausohjeet löytyvät arkiston sivuilta.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.