Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Noutaja on luotettava apulainen – ”Koirasta näkee, että se tykkää siitä mitä se tekee”

Noutajalla täytyy olla itsenäistä ongelmanratkaisukykyä, sanoo Sari Pitkänen.
Sari Pitkäsen ja Riesun välillä vallitsee keskinäinen luottamus. Se on tärkeää metsästettäessä koiran kanssa.
Sari Pitkäsen ja Riesun välillä vallitsee keskinäinen luottamus. Se on tärkeää metsästettäessä koiran kanssa. Kuva: Johanna Kokkola

”Noutajalla täytyy olla hyvä riistanlöytökyky, ja sen täytyy olla sitkeä ja perään­antamaton”, sanoo koirien koetoiminnassa aktiivisesti mukana oleva Sari Pitkänen.

Kun tähän lisätään halu työskennellä ohjaajan kanssa sekä avoin ja ystävällinen luonne, ollaan jo lähellä erinomaisen noutajan luonnehdintaa.

Labradorinnoutaja saa geeneissään tietyt ominaisuudet, mutta vasta koulutuksen avulla siitä tulee hyvä ja luotettava metsästäjän apulainen.

”Perustottelevaisuuskoulutus aloitetaan heti, kun pentu tulee taloon. Silloin opetellaan peruskomennot, kuten istu ja malta, sekä luokse tuleminen ruoka­kupin avulla pillillä kutsumalla. Tämä on todella tärkeää, sillä pennun on opittava tulemaan aina kutsusta luokse.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Näillä taidoilla pärjää jo pitkälle. Jos haluaa viedä koiran kokeisiin, silloin tarvitaan vielä hiukan enemmän”, Sari Pitkänen kertoo ja painottaa, että noutajalla täytyy olla itsenäistä ongelmanratkaisukykyä.

Varsinainen noutokoulutus aloitetaan noin neljän kuukauden iässä. Rauhallisesti edeten koiralle opetetaan markkeeraus eli noudettavan riistan paikannus. Tavoitteena on, että koira oppii etenemään ohjaajan käskyjen ja pillimerkkien avulla myös sellaiselle pudotukselle, jota koira ei ole nähnyt.

Vedessä metsästyslinjaiset labradorinnoutajat viihtyvät luonnostaan, joten veteen niitä ei tarvitse totuttaa.

Pitkästen labradorinnoutajista vanhin, Iitu (Namusillan Korppikotka), on käyttövalio. Myös Riesu (Namusillan Hopeapaju) on jo edennyt pitkälle koeurallaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Meillä mennään metsästys edellä, koepärjääminen tulee siinä sitten rinnalla”, Sari sanoo.

Pitkästen labradorinnoutajat ovat perheenjäseniä, sisäkoiria. Luottamukselliset välit omistajiin näkyvät myös metsästystilanteessa, jossa yhteistyö on saumatonta.

”Ihaninta on katsella koiraa, jolla silmät säteilevät ja häntä heiluu. Koirasta näkee, että se tykkää siitä mitä se tekee.”

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.