Lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää – Tiedätkö, mikä on Sibeliusboksi?

Uutiset 26.08.2019

Suomen luonnon virallista merkkipäivää juhlitaan lauantaina 31. elokuuta.


Joel Heino
Suomen luonnon päivällä on oma leivos: mustikkapiirakka.

Liput nousevat salkoon tämän viikon lauantaina Suomen luonnon päivän kunniaksi. Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013 asti ja vuodesta 2017 alkaen Sisäministeriö on virallisesti suosittanut liputusta elokuun viimeisenä lauantaina.

Suomen luonnon päivänä ja koko viikon ajan järjestetään tapahtumia ympäri Suomen. Tapahtumakartta löytyy luonnon päivän verkkosivuilta. Merkkipäivää koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut.

Luonnon päivän yhteydessä Suomen Latu haastaa neljännen kerran koko Suomen nukkumaan yönsä ulkona. Viime vuosina kymmenet tuhannet ovat ottaneet haasteen vastaan.

”Viraalihitistä perinteeksi muodostuneen haasteen tavoitteena on saada suomalaiset huomaamaan jokamiehenoikeuksien luoma mahdollisuus nauttia vastuullisesti luonnosta liikkuen, retkeillen ja yöpyen”, Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen kertoo.

Majoitteena voi olla teltta, riippumatto, laavu tai vaikka kuusen alus. Myös oma parveke tai takapiha kelpuutetaan.

Metsähallituksen Luontopalvelut kannustaa päiväkoteja ja kouluja luontoon kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen opein.

Sibeliuksen sanotaan kantaneen mukanaan tulitikkurasiaa, jonka sisälle hän oli poiminut palan suomalaista metsää. Näin hän saattoi karata kirjoituspöydän ääreltä tutun luonnon ääreen vain tulitikkuaskin sisältöä nuuhkaisemalla.

Lapset ja nuoret voivat luonnonpäivän viikolla tehdä omia Sibeliusboksejaan. Muistoja ja tunteita herättäviä paloja luonnosta kerätään tulitikkuaskiin. Sibeliusboksi on toiminnallinen tapa tutustua luontoon ja keskustella siihen liittyvistä muistoista.

Lue lisää