Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Virtuaalimetsä auttaa palautumaan stressistä työpäivän aikana

Tutkimuksessa saatiin lupaavia tuloksia virtuaaliluonnon ja luonnossa ulkoilemisen vaikutuksista työhyvinvointiin.
Luonto auttaa palautumisessa, oli se sitten virtuaalinen tai todellinen.
Luonto auttaa palautumisessa, oli se sitten virtuaalinen tai todellinen. Kuva: Kari Salonen

Työn liiallinen rasittavuus ja työtavoitteiden nostaminen ovat monen suomalaisen työntekijän arkea.

”Palauttavia hetkiä tarvittaisiin myös työpäivän aikana, mutta yhä harvemmalla on mahdollisuus edes elpymistä edistäviin ikkunanäkymiin”, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen sanoo.

Tyrväinen johti hanketta, jossa ensi kertaa Suomessa tutkittiin, mitä hyötyä virtuaalisista luontoympäristöistä voi olla työkuormituksesta palautumisessa. Yhteistyökumppanina oli professori, aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta. Virtuaaliluontoympäristöt toteutti dokumentaristi, luontokuvaaja Petteri Saario.

Kokeelliseen tutkimukseen osallistui 39 tietotyöntekijää, jotka kävivät iltapäivisin yhteensä yhdeksän kertaa virtuaaliluontohuoneessa. Heille arvottiin taukotyyppi neljästä vaihtoehdosta: metsä- tai vesivideo äänimaisemineen, pelkkä äänimaisema sekä kontrollitilanteena istuminen hiljaisessa huoneessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tutkittavilta mitattiin sydämen sykevälivaihtelua. Lisäksi he vastasivat ennen koetta ja sen jälkeen kysymyksiin psykologisista tunnetiloista.

Tyrväisen mukaan kaikki taukotyypit palauttivat stressistä sekä vähensivät ärtyisyyttä ja negatiivisia tunteita.

Fysiologisten mittausten perusteella metsävideon aikana stressitaso oli alhaisempi kuin muissa vaihtoehdoissa. Psykologisten mittausten perusteella metsä- ja vesivideon katselu elvytti paremmin kuin hiljaisuus.

”Tulosten perusteella taukojen hyödyt ovat selvät ja virtuaaliluonnon avulla voidaan tehostaa stressistä palautumista työpäivän aikana. Virtuaaliluontohuone on suhteellisen edullinen ja tehokas tapa edistää työstä palautumista, jos työpaikalta löytyy rauhaisa tila, jonne sellaisen voi luoda”, Tyrväinen toteaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jyväskylän yliopiston psykologian laitos tutki Tyrväisen hankkeessaan omaehtoisen luonnossa ulkoilun ja luontolähtöisen ryhmämuotoisen ulkoilun yhteyksiä työhyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen. Tutkimukseen osallistui 835 suomalaista työntekijää ja 13 työterveysammattilaista.

Yliopistotutkija Katriina Hyvönen kertoo, että kartoittavan kyselyn mukaan ne työntekijät, joilla luonnossa ulkoilu oli keskeinen osa elämäntapaa, raportoivat enemmän työn imua.

”Nämä työntekijät ulkoilivat läpi vuoden, useammin, ja heidän työnsäkin sisälsi usein jonkin verran ulkoilua. Lähes päivittäin ulkoilevat kokivat työssään enemmän tarmokkuutta ja omistautumista kuin muut. He kokivat työhyvinvointinsa kaiken kaikkiaan paremmaksi”, Hyvönen kertoo.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.