Koneviesti: Kemijärveläiset kehittivät raivauspään, jonka voi kiinnittää traktoriin, kaivuriin tai metsäkoneeseen

Uutiset 27.09.2019

Arto Tapion ja Vesa Heikkilän kehittämässä raivauspäässä on sirkkeliä muistuttava, pyörivä terä.


Uolevi Oristo
Pieni kaivuukone on kooltaan ja hinnaltaan sopiva raivauspään alustakoneeksi. Yhdistelmällä mahtuu kulkemaan ahtaissakin paikossa. Tapion koneen maastokykyä on parannettu pohjapanssarilla, jonka varassa kone liukuu suolla.

”Koneellisia raivausmenetelmiä on pakko kehittää, sillä raivaus- ja harvennusrästit kasvavat koko ajan, ja osaavasta työvoimasta on kova pula”, toteaa Tapio-raivauspään kehittäjä Arto Tapio.

Hänen mukaansa harvennukseen soveltuvan laitteen tulisi olla hankintahinnaltaan kohtuullinen ja helposti siirrettävä, jotta raivaustyön hinta kiinnostaa metsänomistajia, ja työvoima- ja konekustannus saataisiin katettua.

Tapio-raivauspäässä on sirkkeliä muistuttava, pyörivä terä, joka valmistetaan vesileikkaamalla. Terän raivaustyöhön ja ensiharvennukseen sopiva hammastus löytyi lukuisia vaihtoehtoja kokeilemalla. Terä on asennettu hydraulimoottorin akselille. Moottorin koko on 90 kuutiota. Terä kaataa heinät ja rungot aina 20 sentin läpimittaan asti. Laitetta voidaan käyttää myös laikutukseen ja runkojen siirtoon.

Arto Tapio on asentanut raivauspään noin neljän tonnin painoiseen Kubota U 35 -kaivuriin, johon on asennettu pohjapanssari sekä hydrauliikkaöljyn lauhdutin. Tukeva pohjapanssari toimii ”suksena”, jonka varassa kone voi ryömiä maastossa pehmeiden paikkojen yli. Alustakoneeksi soveltuu myös metsäkone tai kuormatraktori.

Raivauspää on kiinnitetty kallistettavaan kauhankiinnikkeeseen, jolla päästään riittävän moneen liikesuuntaan.

”Kauhanpyörittäjä lisäisi terän kääntömahdollisuuksia, mutta samalla mahdollisuudet käyttää terää väärin kasvaa. Kauhanpyörittäjä on painava, jolloin tarvitaan suurempi ja kalliimpi kone”, toteaa Arto Tapio.

Tapion kehittämässä raivauslaitteen rungossa on kynnet, jotka tarttuvat hyvin maahaan ja helpottavat kaivurin siirtoa. Uusin varuste on kynsien tilalle vaihdettava puutavarapihti, jota voidaan käyttää kaadettujen puiden siirtoon ja kuormaukseen.

Raivaustyömaalla terä kaataa pienet puut nopeasti. Kaatuvat puut eivät haittaa työtä, sillä niiden kaatumissuuntaa voidaan ohjata puomin avulla. Harvennuspään käyttö kuitenkin vaatii harjoittelua, sillä terän halkaisija on yli 50 cm. Terää on osattava ahtaissa paikoissa kallistaa oikealla tavalla, jotta se mahtuu puiden väliin.

Katso kuvat ja lue koko juttu Tapio-raivauspäästä Koneviestin sivuilta.

Lue lisää