Nyt voit vaikuttaa oman alueesi metsäohjelmaan

Uutiset 07.10.2019

Alueellisten metsäohjelmien valmisteluun voi vaikuttaa vastaamalla verkkokyselyyn. Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteet ja toimenpiteet, jotka tulisi sisällyttää metsäohjelmaan omalla alueellasi?


Johannes Wiehn
Maakunnallisten metsäohjelmien tavoitteet nousevat alueiden omista kehittämistarpeista ja kansallisen metsästrategian tavoitteista.

Maakunnalliset metsäneuvostot ovat aloittaneet alueellisten metsäohjelmien valmistelun kaudelle 2021–25. Metsäohjelmien valmisteluun voi nyt vaikuttaa vastaamalla avoimeen verkkokyselyyn.

Alueelliset metsäohjelmat haastavat pohtimaan, millaisilla toimenpiteillä alueilla voidaan edistää metsäalan kokonaiskestävyyttä ja sovittaa yhteen taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys metsien käytössä.

Metsäohjelmat perustuvat Kansalliseen metsästrategiaan 2025, joka nostaa aiempaa vahvemmin esiin myös ilmastoasiat. Nyt laadittavissa alueellisissa metsäohjelmissa etsitään keinoja, kuinka hoitaa metsiä ilmastoviisaasti.

”Tarkoituksena on, että ohjelmat toimivat maakuntien ja metsäalan yhteisinä työohjelmina”, sanoo elinkeinojohtaja Anssi Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Alueelliset metsäohjelmat laaditaan 14 maakunnallisen metsäneuvoston ohjauksessa. Valmisteluun osallistuvat alan toimijat ja muut metsätaloudesta kiinnostuneet. Metsäohjelmia valmistellaan erilaisissa työpajoissa ja tapaamisissa tämän ja ensi vuoden aikana. Esimerkiksi Puhutaan metsästä -tilaisuuksia järjestetään maakunnittain alkuvuodesta 2020.

Uusien metsäohjelmien luonnokset tulevat lausunnoille ensi vuoden elokuussa ja metsäneuvostot hyväksyvät ne syyskuussa 2020.

Tästä linkistä pääset verkkokyselyyn.

Lue lisää