Näin valmistat hoitotuotteita pihlajasta

Uutiset 11.10.2019

Pihlajasta on moneksi. Alla olevilla ohjeilla valmistat kotona helliä hoitotuotteita pihlajan marjoista, lehdistä ja kuoresta.


Jaana Kankaanpää
Pihlajanmarjan makeus ja tehoaineiden pitoisuus vaihtelevat kasvupaikan ja sääolojen mukaan.

Pihlajavoide

2 rkl mehiläisvahaa

4 rkl rypsiöljyä

4 rkl soseutettuja pihlajanmarjoja

1 rkl paksua hunajaa

Mittaa ainekset pieneen kattilaan ja aseta kattila vesihauteeseen liedelle. Kuumenna ja sekoita kunnes vaha on sulanut. Ota keitos liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Tölkitä ja säilytä kylmässä. Sopii karhean ihon elvyttämiseen ja on raikas käsivoide.

Pihlajakuorinta

1 dl survottuja pihlajanmarjoja

1 tl ruususuolaa tai hienonnettua merisuolaa

1 rkl rypsiöljyä

Survo marjat morttelissa suolan kanssa tahnaksi ja sekoita öljy joukkoon. Siirrä seos kannelliseen lasitölkkiin ja säilytä viileässä.

Ota nokare tahnaa ja levitä iholle sormenpäillä hieroen. Anna vaikuttaa 10 minuuttia. Huuhtele lämpimällä ja lopuksi viileällä vedellä. Kuivaharjaa iho karhealla pyyhkeellä.

Pihlajainen kasvovesi

1 rkl pihlajanmarjoja

1 rkl pihlajanlehtiä

1 rkl kehäkukan terälehtiä (1 tl kuivattuna)

2 dl kiehuvaa vettä

Mittaa ainekset kulhoon, kaada kuuma vesi päälle ja anna hautua 10 minuuttia. Siivilöi, säilytä kylmässä ja käytä kasvovetenä.

Kihtikylpy

pesuvadillinen kuumaa vettä

2 dl tuoreita tai kuivuneita pihlajanmarjoja

2 dl pihlajanoksia silppuna

Mittaa pesuvatiin kuuman veden joukkoon marjat ja oksasilppu, jossa saa olla myös lehtiä mukana. Odota, kunnes vesi on jalanlämpöistä, ja upota varpaat veteen. Haudo jalkateriä kylvyssä 15 minuuttia ja hiero ne kuiviksi.

Kuoriöljy

1 dl pihlajan vihreää kuorta

1 dl kasviöljyä

Hierrä morttelissa pihlajankuoren vihreä osa jauheeksi ja sekoita kylmäpuristetun kasviöljyn (rypsi-, auringonkukka-, oliivi- tai manteliöljyä tai kookosrasvaa) joukkoon.

Kuoren tanniinit ja parkkiaineet supistavat ihohuokosia ja puhdistavat ihoa. Parkkiaineet hidastavat myös talirauhasten toimintaa.

Kuoripitoinen hoitoaine sopii muun muassa akneihon ja herkästi hikoilevien jalkojen hoitoon.

Lue lisää