Itäiseen Suomeen tulossa myyrätuhojen talvi – tämän kesän taimikot syytä vakuuttaa

Uutiset 24.10.2019

Korkeat metsämyyräkannat Itä- ja Etelä-Suomessa lisäävät myös myyräkuumeriskiä.


Markku Vuorikari
Myyrä tekee tuhoja taimikoihin erityisesti talvisaikaan.

Luonnonvarakeskuksen seurantojen mukaan myyrät ovat kannanvaihtelunsa huippuvaiheessa Itä-Suomessa, ylimmässä Lapissa ja suurimmassa osassa Etelä-Suomea. Keskisessä Suomessa ja Metsä-Lapissa myyräkannat ovat runsastumassa kohti huippua ensi vuonna. Pohjanmaan myyräkannat ovat hyvin alhaiset.

Myyrähuipun voimakkuus riippuu myyrien talvehtimisen onnistumisesta. Kannat ovat huipussaan yleensä 3–4 vuoden välein.

Erityisesti itäisessä Suomessa on merkittävä myyrätuhojen riski talvella 2019−2020. Riski on suuri erityisesti Pohjois-Karjalassa, missä myyrien määrät ovat korkeimmat.

Myyrätuhoja voi ehkäistä pyytämällä myyriä loukuilla, runkosuojilla sekä lumen polkemisella taimien ympärillä. Metsänomistajien on syytä harkita myyrätuhot korvaavien vakuutusten hankkimista runsasmyyräisille alueille, etenkin tänä kesänä istutetuille taimikoille. Vakuutukset on otettava jo tämän vuoden puolella.

Korkeat metsämyyräkannat Itä- ja Etelä-Suomessa lisäävät merkittävästi myyräkuumeriskiä. Riski on suuri marraskuusta tammikuulle, jolloin metsämyyrät hakeutuvat ihmisasutuksiin.

Myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Tartuntamahdollisuus on suurin ulkorakennuksissa, joihin metsämyyrillä on pääsy.

Lue lisää