Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tutkijat valmistivat sahanpurusta proteiinia, joka voisi sopia kalanrehuksi

Keksintö parantaisi kalankasvatuksessa käytettävän rehun omavaraisuutta ja vähentäisi tarvetta käyttää peltopinta-alaa kalanrehun tuotantoon.
Suomen sahat tuottavat vuosittain 3,3 miljoonaa kuutiometriä sahanpurua.
Suomen sahat tuottavat vuosittain 3,3 miljoonaa kuutiometriä sahanpurua. Kuva: Jaana Kankaanpää

Suuri osa Suomen sahojen tuottamasta sahanpurusta käytetään sellun ja energian tuotantoon, mutta merkittävä määrä jää myös käyttämättä.

Luonnonvarakeskuksen MonoCell-projektissa on onnistuttu tuottamaan yksisoluproteiinia sahanpurusta.

Yksisoluproteiinin tuotanto olisi mahdollista integroida osaksi esimerkiksi sellutehtaan toimintaa. Sahanpurussa oleva ligniini ei kelpaa proteiininvalmistukseen, mutta sitäkin voitaisiin hyödyntää prosessin tarvitseman energian tuottamiseen.

Projektia johtava tutkija Risto Korpinen Lukesta kertoo, että puupohjaista proteiinia voitaisiin hyödyntää kalanrehuna, jossa tarvitaan hyvälaatuista proteiinia. Innovaatio parantaisi rehun proteiiniomavaraisuutta, ja samalla vähenisi tarve käyttää peltopinta-alaa kalanrehun tuotantoon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Suomessa kalanrehussa käytetään paljon ulkomailta tuotavaa täydennysproteiinia, kuten soijaa. Kalateollisuudelta puuttuu kestävä kotimainen vaihtoehto. Maailmalla myös villikalaa hyödynnetään kalanrehuna, mikä on johtanut maailman kalakantojen romahtamiseen”, Korpinen sanoo.

Seuraavaksi MonoCell-hankkeessa selvitetään, millainen on proteiinin aminohappokoostumus, ja mahdollisessa jatkohankkeessa proteiinista valmistetaan rehua kokeiltavaksi kalanviljelyssä.

Puuproteiinia ei ole tarkoitus käyttää suoraan ihmisravinnoksi, mutta Korpinen kertoo kuitenkin jo maistaneensa tuotetta.

”Se oli oikeastaan ihan hyvän, vähän suolaisen makuista.”

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.