Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

VTT kehittää sienistä korvaajaa nahalle

Sienestä valmistetun nahan vetolujuus on VTT:n tutkijan mukaan hyvin lähellä eläimen nahkaa.
Sieninahkaa ei ole vielä onnistuttu valmistamaan teollisessa mittakaavassa. Tässä kuvassa käsitellään kalannahkaa.
Sieninahkaa ei ole vielä onnistuttu valmistamaan teollisessa mittakaavassa. Tässä kuvassa käsitellään kalannahkaa. Kuva: Hanne Manelius

Eläimen nahan parkitseminen aiheuttaa ympäristölle ja ihmisille vaarallisia kromipäästöjä. Myös synteettiset keinonahat kuormittavat ympäristöä. Nahalle etsitään siksi uusia biopohjaisia korvikkeita. VTT kehittää sienirihmaston avulla nahkamaista materiaalia, joka soveltuisi teolliseen tuotantoon.

”VTT:llä on pitkään tutkittu sieniä ja muita mikrobeja sekä niiden käyttöä teollisessa biotekniikassa. Sienirihmaston avulla voidaan laboratorio-olosuhteissa valmistaa nopeasti nahkamaista materiaalia, jonka sormituntuma ja vetolujuus ovat hyvin vastaavia kuin eläimen nahalla”, kertoo erikoistutkija Géza Szilvay VTT:ltä.

Sieniä ja kääpiä on hyödynnetty Euroopassa jo satojen vuosien ajan nahkamaisten kankaiden ja asusteiden valmistuksessa. Suunnittelijat ja tutkijat herättelevät nyt perinnettä eloon löytääkseen kestäviä vaihtoehtoja nahan korvaamiseksi.

Sienistä valmistetusta nahasta tehdään jo tuotteita kaupallisille markkinoille. Pullonkaulaksi on kuitenkin muodostunut teollisen mittakaavan tuotanto. VTT:n uusien tutkimusten tulokset ovat lupaavia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Me olemme pureutuneet skaalautuviin biotuotantomenetelmiin ja teollisten prosessien hyödyntämiseen materiaalimme valmistuksessa”, Szilvay sanoo.

Sienestä valmistetun nahan raaka-aineena voidaan hyödyntää orgaanista jätettä. Sienirihmastot pystyvät tuottamaan nahkamaista materiaalia esimerkiksi ruoantähteistä.

Sieninahan ominaisuuksien kehittäminen jatkuu VTT:llä.

”Seuraavaksi haluaisimme lisätä materiaaliin uusia ominaisuuksia ja parantaa esimerkiksi kulutuskestävyyttä biotekniikkaa hyödyntämällä. Olemme jo valmistaneet materiaaleja sienirihmastoista, jotka tuottavat materiaalin sisään uudenlaisia biopolymeerejä”, Szilvay kertoo.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.