Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Koneviesti: Lustovasaralla voi mitata, vieläkö puu on viimeisten vuosien aikana kasvattanut paksuutta

Lustovasarasta voi olla apua, kun arvioidaan metsän harventamista.
Lustovasaran varressa on mitta-asteikko, johon vertaamalla kasvupaksuuden voi määrittää tarkasti.
Lustovasaran varressa on mitta-asteikko, johon vertaamalla kasvupaksuuden voi määrittää tarkasti. Kuva: Tommi Hakala

Talousmetsässä puiden kasvunopeus on merkittävä tekijä, kun metsän harvennuksia tai uudistumista suunnitellaan. Kasvunopeudeltaan hidastuneiden puiden kasvattaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Puuston kasvun heikkeneminen ilmenee puiden latvakasvainten lyhenemisenä, mutta silti puu saattaa kasvaa edelleen paksuutta, jolloin myös arvokas tukkiosa kasvaa.

Puiden paksuuskasvusta kertovien lustojen leveyksiä voi selvittää kairaamalla lustokairalla puun sisältä näyte. Se kertoo myös puun kasvuhistoriasta. Metsänomistajalle oleellisempaa on kuitenkin viimeisten vuosien kasvu.

Ruotsalaisen Häglöfin valmistama lustovasara on näppärä apuväline puun viimeisten vuosien kasvun tutkailuun. Lustovasaran käyttö on helppoa. Puun rungosta katsotaan oksaton kohta reilun metrin korkeudelta. Männyn paksua tyvikaarnaa kannattaa vuolla pois esimerkiksi vesurilla tai puukolla.

Tämän jälkeen lustovasaralla napautetaan terävällä lyönnillä näyteputki puun sisään. Vasarassa on varren päässä lisäpainopallo, johon on kiinnitetty näytteenottoputki. Jotta putkeen jäävä näyte saadaan ulos, putkessa on kiinteä työnninosa, jonka päästä painamalla näyte liukuu ulos. Näytteen ulospainaminen on tehtävä rauhallisesti, sillä pihkapuulla näyte ei kovin helposti solju ulos putkesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Katso kuvat lustovasaran käytöstä ja lue juttu kokonaisuudessaan Koneviestin sivuilta!

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.