Koneviesti: Lustovasaralla voi mitata, vieläkö puu on viimeisten vuosien aikana kasvattanut paksuutta

Uutiset 28.11.2019

Lustovasarasta voi olla apua, kun arvioidaan metsän harventamista.


Tommi Hakala
Lustovasaran varressa on mitta-asteikko, johon vertaamalla kasvupaksuuden voi määrittää tarkasti.

Talousmetsässä puiden kasvunopeus on merkittävä tekijä, kun metsän harvennuksia tai uudistumista suunnitellaan. Kasvunopeudeltaan hidastuneiden puiden kasvattaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Puuston kasvun heikkeneminen ilmenee puiden latvakasvainten lyhenemisenä, mutta silti puu saattaa kasvaa edelleen paksuutta, jolloin myös arvokas tukkiosa kasvaa.

Puiden paksuuskasvusta kertovien lustojen leveyksiä voi selvittää kairaamalla lustokairalla puun sisältä näyte. Se kertoo myös puun kasvuhistoriasta. Metsänomistajalle oleellisempaa on kuitenkin viimeisten vuosien kasvu.

Ruotsalaisen Häglöfin valmistama lustovasara on näppärä apuväline puun viimeisten vuosien kasvun tutkailuun. Lustovasaran käyttö on helppoa. Puun rungosta katsotaan oksaton kohta reilun metrin korkeudelta. Männyn paksua tyvikaarnaa kannattaa vuolla pois esimerkiksi vesurilla tai puukolla.

Tämän jälkeen lustovasaralla napautetaan terävällä lyönnillä näyteputki puun sisään. Vasarassa on varren päässä lisäpainopallo, johon on kiinnitetty näytteenottoputki. Jotta putkeen jäävä näyte saadaan ulos, putkessa on kiinteä työnninosa, jonka päästä painamalla näyte liukuu ulos. Näytteen ulospainaminen on tehtävä rauhallisesti, sillä pihkapuulla näyte ei kovin helposti solju ulos putkesta.

Katso kuvat lustovasaran käytöstä ja lue juttu kokonaisuudessaan Koneviestin sivuilta!

Lue lisää