Stora Enso haluaa akkumarkkinoille – Sunilassa aletaan valmistaa puupohjaista hiiltä

Uutiset 03.12.2019

Stora Enso alkaa jalostaa puun ligniinistä kovahiilipohjaisia anodimateriaaleja litiumioniakkuihin.


Pekka Fali
Havupuiden ligniinipitoisuus on 24–33 prosenttia. Lehtipuissa ligniiniä on 16–25 prosenttia.

Stora Enso investoi 10 miljoonaa euroa koelaitokseen, jossa tuotetaan biopohjaista hiilimateriaalia ligniinistä. Laitos rakennetaan Sunilan tehtaalle Kotkaan, ja sen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 alussa. Kaupallistamisesta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen.

Puupohjaista hiiltä voidaan hyödyntää keskeisenä raaka-aineena akuissa, joita käytetään esimerkiksi kuluttajaelektroniikassa, autoteollisuudessa ja suurissa energianvarastointijärjestelmissä.

Sunilan tehtaalla valmistettavalla, puusta saadulla ligniinillä voidaan jo korvata fossiilisia ainesosia esimerkiksi liimojen fenolihartseissa. Nyt Stora Enso kokeilee ligniinin jalostamista tekniseksi hiilimateriaaliksi, jota voidaan käyttää väliaineena elektrodimateriaaleissa.

”Tähtäimessämme ovat nopeasti kasvavat akkumarkkinat”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström.

Puusta noin 20–30 prosenttia on ligniiniä, ja ligniini sisältää huomattavan määrän luonnonhiiltä. Stora Enson Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia.

Ligniinistä jalostetaan litiumioniakkuihin kovahiilipohjaisia anodimateriaaleja, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan grafiittia. Litiumioniakkuja käytetään monissa kuluttajatuotteissa, kuten matkapuhelimissa ja muissa kannettavissa laitteissa, sähkötyökaluissa ja sähköautoissa.

”Jalostamalla ligniinistä teknistä hiilimateriaalia voimme tarjota uusiutuvaa materiaalia korvaamaan pääosin Kiinassa valmistettavissa akuissa ja paristoissa käytettäviä fossiilipohjaisia materiaaleja. Akkumarkkinoilla kaivataan hinnaltaan houkuttelevia ja vastuullisia materiaaleja”, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan innovaatiojohtaja Lauri Lehtonen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit