”Lähimetsä” on ehdolla Vuoden 2020 retkikohteeksi

Uutiset 04.12.2019

Vuoden retkikohde 2020 -kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksellä. Yksi kuudesta ehdokkaasta on lähimetsä.


Maria Miklas
Lähimetsään on lyhyt matka.

Vuoden retkikohde -kilpailun 5 000 euron palkinnosta kilpailee yhteensä kuusi kohdetta. Tänä vuonna kilpailun teemana on ympäristömyönteisyys.

Vuoden retkikohde 2020 -finalistit ovat Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue, Kotkan kansallinen kaupunkipuisto, Kurjenrahkan kansallispuisto, Lähimetsä, Vallisaari ja Ärjänsaari.

Ehdokkaat ovat ympärivuotisia luontoretkikohteita, jotka ovat viime vuosina kiinnittäneet erityistä huomiota ympäristömyönteisyyteen. Se voi näkyä esimerkiksi jätehuollon ja lajittelun kehittämisenä, julkisten liikenneyhteyksien parantamisena, energian ja raaka-aineiden valintana ja säästämisenä, luonnon kulumisen vähentämisenä tai retkeilijöiden ohjeistamisena ympäristömyönteisiksi.

Raati halusi nostaa esiin luonnossa liikkujien vastuun siitä, että retkeilykohteet säilyvät hyvinä myös tulevaisuudessa.

”Jokamiehenoikeuksien rinnalla haluamme kiinnittää ihmisten huomion myös velvollisuuksiin, eli siihen, miten luonnossa käyttäydytään. Luonnossa ei ole jäteastioita, ja jokaisen retkeilijän velvollisuus on tuoda omat roskansa pois. Retkeilyn suurimmat ympäristörasitukset tulevat matkustamisesta kohteeseen, ja siksi lähimetsä on tänä vuonna mukana finaalissa”, kertoo raadin puheenjohtaja Mikko Lamminpää.

Osoitteesta goexpo.fi löytyy jokaisen finaaliin päässeen luontokohteen esittelyt sekä linkki äänestyslomakkeelle. Omaa suosikkiaan voi äänestää sunnuntaihin 2.2.2020 asti.

Vuoden retkikohde 2020 julkistetaan GoExpo-messujen avajaispäivänä 28.2.2020. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön 5 000 euron stipendillä. Palkinto annetaan retkikohdetta hallinnoivalle organisaatiolle, jonka tehtävänä on alueen retkeily- ja virkistyskäytön kehittäminen.

Äänestäjillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten palkintostipendi käytetään voittajakohteessa. Omia kehitysehdotuksiaan voi kirjata äänestyslomakkeelle. Lisäksi äänestäjät voivat ehdottaa, mikä taho olisi sopiva palkinnon saajaksi, jos ”lähimetsä” voittaa kilpailun.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestetään nyt 16. kerran. Kilpailulla pyritään edistämään retkeilyn ja retkeilykohteiden tunnettuutta sekä löytämään uusia, kiinnostavia kohteita. Lisäksi tänä vuonna haluttiin tuoda esiin ympäristömyönteisyyden tärkeyttä myös luonnossa liikkumisen yhteydessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit