Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Stora Enso tutki: Polttoaineenkulutus puunkorjuussa ei ole pienentynyt 16 vuodessa

Konekohtaisissa kulutustuloksissa oli paikoin isojakin eroja. Stora Enso aikoo paneutua tarkkoihin tutkimustuloksiin vähentääkseen puunkorjuun päästöjä.
Stora Enson tutkimuksessa oli mukana kahdeksan korjuuyritystä.
Stora Enson tutkimuksessa oli mukana kahdeksan korjuuyritystä. Kuva: Kari Salonen

Stora Enso Metsä on tehnyt laajan energiatehokkuustutkimuksen yhteistyössä suomalaisten metsäkoneyrittäjien kanssa. Tutkimuksessa selvitettiin puunkorjuun polttoaineenkulutusta eri puolilla Suomea.

Stora Enso Metsän hankintajohtaja Antti Suvisen mukaan näin laajaa tutkimusta ei ole tehty vuosiin.

”Puutavarakuljetusten polttoaineenkulutusta on selvitetty lähiaikoina aika yksityiskohtaisesti, mutta nyt meillä on tarkkaa tietoa myös puunkorjuun puolelta. On tärkeää tietää, mitkä tekijät vaikuttavat polttoaineenkulutukseen, jotta kulutusta ja päästöjä voidaan vähentää.”

Energiatehokkuustutkimuksessa oli mukana kahdeksan korjuuyritystä ympäri Suomea. Seurantatutkimus toteutettiin yli 500 puunkorjuutyömaalla vuosina 2018–19. Tutkimuksen ajaksi hakkuutyömaiden polttoainesäiliöihin asennettiin virtausmittarit, jotka selvittivät tarkasti metsäkoneiden tankkeihin annostellun polttoainemäärän. Lisäksi tutkittiin metsäkoneiden järjestelmiin tallentuneita polttoaineenkulutustietoja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tutkimuksessa selvisi, että kuutio puuta korjataan edelleen samalla polttoainemäärällä kuin aiemmin, vuonna 2003 tehtyyn tutkimukseen verrattuna. Tehokkaampien koneiden ansiosta kuutio puuta kertyy nopeammin, mikä tarkoittaa samalla sitä, että tuntikohtainen polttoaineenkulutus kasvaa. Uudistushakkuussa polttoainetta kuluu puukuutiota kohden vähemmän kuin harvennushakkuulla.

Konekohtaisissa kulutustuloksissa oli paikoin isojakin eroja, mikä kertoo monesta tekijästä: korjuuolosuhteista, kaluston kunnossapidosta ja esimerkiksi kuljettajien erilaisista tottumuksista.

”Tarkkojen tutkimustulosten avulla on mahdollista selvittää uusia ratkaisuja, jotka auttavat meitä vähentämään puunkorjuun päästöjä. Löydämme siihen varmasti oikeat keinot yhteistyössä korjuuyrittäjiemme kanssa, ja jo pienillä parannuksilla saadaan aikaan suuria tuloksia”, Antti Suvinen sanoo.

Koko Stora Enson tavoitteena on vähentää hiilijalanjälkeä kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.