Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Joulukuusi tuo muistoja ja pihkan tuoksua – näin saat kuusen kestämään

Suomalaiset hankkivat tänä jouluna noin 1,5 miljoonaa joulukuusta. Lue vinkit, joiden avulla kuusi kestää varisematta pyhien yli.
Noin puolet suomalaisista kotitalouksista päätyy tänä jouluna hankkimaan joulukuusen. Tämä kuva on loimaalaiselta kuusiviljelmältä.
Noin puolet suomalaisista kotitalouksista päätyy tänä jouluna hankkimaan joulukuusen. Tämä kuva on loimaalaiselta kuusiviljelmältä. Kuva: Sanne Katainen

Suomalaiset hankkivat tänä jouluna koteihinsa noin 1,5 miljoonaa kuusta, joista reilu neljä viidesosaa tulee kotimaisilta viljelmiltä. Osa perheistä hakee kuusen suoraan omista, sukulaisten tai tuttavien metsistä. Joulukuusi hankitaan joka toiseen kotiin.

”Joulukuusen tuoksu tuo metsän sisätiloihin ja muistoja lapsuudesta. Erityisesti pihkan tuoksu miellyttää”, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Joulupuita myydään Suomessa tänä jouluna arviolta 32 miljoonan euron arvosta. Monet joulupuiden viljelijät järjestävät perheille mahdollisuuden hakea ja kaataa puun viljelmältä. Joulupuun voi ostaa myös verkkokaupasta. Jonkin verran joulupuita tuodaan myyntiin myös esimerkiksi Puolasta, Ruotsista ja Tanskasta.

”Kotimaisen kuusen suosioon on vaikuttanut tunnesyiden lisäksi ympäristötietoisuus. Kotimaisen puun tuotanto-olot tunnetaan ja pitkien kuljetusten haitoilta vältytään”, Remes sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suosiossa ovat aiempaa pienemmät kuuset, jotka vievät vähän tilaa.

Tänä jouluna viljelmiltä ja metsästä hankitut kuuset ovat hyvälaatuisia. Kahden perättäisen kuivahkon kasvukauden jälkeen luonnossa esiintyi vähän neulasten varisemista tai värivikoja aiheuttavia sienitauteja.

Suojaa kuusi ajoviimalta kotimatkalla, jotta se ei kuivu. Sulata pakkasesta tuotua puuta viileässä paikassa vuorokausi puun tyvi vesiastiassa. Ennen jalkaan asettamista sahaa puun tyveltä 3–5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin. Älä sijoita kuusta lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle. Pidä huolta siitä, että vettä on riittävästi: ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua useita litroja.

Pyhien jälkeen huolehdi puu kierrätykseen. Kuusen voi kuljettaa siististi ulos pilkkomalla sen jätesäkkiin.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.