Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

EU-komissiolle toimitetaan päivitetty laskelma Suomen metsien hiilinielun vertailutasosta

Jos kasvihuonekaasuinventaariossa käytetyt menetelmät muuttuvat tulevaisuudessa, myös hiilinielun vertailutaso lasketaan uudelleen.
Suomen metsien hiilinielun vertailutaso vuosille 2021–2025 on päivitetyn vertailutasolaskennan mukaan ilman puutuotteita -21,16 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa.
Suomen metsien hiilinielun vertailutaso vuosille 2021–2025 on päivitetyn vertailutasolaskennan mukaan ilman puutuotteita -21,16 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuodessa. Kuva: Jaana Kankaanpää

Suomen metsien hiilinielun vertailutaso vuosille 2021–2025 on päivitetty Euroopan komission Suomelle kesällä 2019 toimittaman tarkastusraportin sekä komission kanssa syksyn aikana käytyjen kahdenvälisten konsultaatioiden pohjalta. Laskenta tehtiin Luonnonvarakeskuksessa (Luke) eri alojen tutkijoiden yhteistyönä, ja siinä otettiin huomioon myös laajemman tutkijayhteisön esittämiä huomioita.

Uudet luvut ovat pienempiä kuin komissiolle vuoden 2018 lopulla toimitetut alustavat luvut. Myös laskennan sivutuotteena saatu arvio runkopuun hakkuukertymästä on päivitetyssä laskennassa pienempi kuin alkuperäisessä. Se on nyt 76,7 miljoonaa kuutiometriä vuodessa aiemman 83,1 miljoonan kuutiometrin sijaan.

”Laskentaraportti avaa aiempaa läpinäkyvämmin vertailutasolaskentaan liittyviä valintoja ja ratkaisuja”, arvioi maa- ja metsätalousministeriön metsäneuvos Heikki Granholm.

Päivitetyssä laskennassa otettiin huomioon komissiolta ja asiantuntijoilta saatu palaute. Vertailutaso kaudella 2021–2025 on se taso, johon asianomaisen kauden kasvihuonekaasuinventaarion mukaisia metsien hiilinieluarvoja verrataan, kun vuonna 2027 arvioidaan Suomen maankäyttösektorin päästötavoitteen saavuttamista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsien vertailutaso vuosille 2021–2025 mallinnetaan EU:n LULUCF-asetuksen edellyttämällä tavalla. Oletuksena laskelmassa on se, että metsien hoitoa ja käyttöä jatkettaisiin vuosina 2021–2025 viitekauden 2000–2009 käytänteiden mukaisesti.

Eniten vertailutason muutokseen vaikutti biomassan nettonielun laskennan yhdenmukaistaminen vertailutasolaskennan ja kasvihuonekaasuinventaarion välillä. Laskentaan tehtiin lisäksi muitakin menetelmätarkennuksia.

”Laskentaan liittyy epävarmuuksia ja menetelmiä kehitetään jatkuvasti. Jos kasvihuonekaasuinventaariossa käytetyt menetelmät muuttuvat tulevaisuudessa, myös hiilinielun vertailutaso lasketaan uudelleen”, sanoo apulaisprofessori Aleksi Lehtonen Lukesta.

Seuraavaksi asiaa käsittelee EU-asioiden komitean asettama metsäjaosto. Komissiolle päivitetty raportti toimitetaan vuoden loppuun mennessä. Komission on tarkoitus vahvistaa lopulliset vertailutasot vuoden 2020 kuluessa.

Metsäpalvelu

Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.