Uusien hiilinielujen luominen metsittämällä on mahdollista myös Suomessa – ”Turvemaat ovat hiilikompensaation näkökulmasta otollisia kohteita”

Uutiset 13.01.2020

Metsittämällä suonpohjia ja peltoheittoja voidaan lisätä metsäpinta-alaa ja hiilensidontaa.


Markku Vuorikari
Suomen metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus aikovat kehittää sovelluksen metsityskohteiden etsimiseen.

Suomen metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus ovat käynnistäneet valtakunnallisen metsityshankkeen. Sen tavoitteena on edistää uusien hiilinielujen luomista Suomeen. Samalla huomioidaan metsityksen kokonaiskestävyys.

Hankkeessa kehitetään paikkatietoaineistoja hyödyntävä sovellus metsityskohteiden etsimiseen. Sopivia alueita Suomesta löytyy runsaasti. Esimerkiksi turvetuotannosta vapautuneet suonpohjat ja viljelyn ulkopuolella olevat peltoheitot ovat otollisia metsityskohteita.

Hankkeessa tuotetaan metsityksen hiilensidonnan laskentamalli, jonka avulla voidaan arvioida metsityksen tuottamaa hiilensidontaa verrattuna aikaisemman maankäyttömuodon hiilensidontaan.

”Turvemaat ovat hiilikompensaation näkökulmasta otollisia metsityskohteita, joskin turvemaiden onnistunut metsittäminen vaatii tavallista enemmän työtä. Kivennäismaiden peltoheittojen metsitys johtaa hiilinieluun, mutta turvemaan peltoheitto on metsittämisen jälkeenkin hiilen päästölähde varsin pitkään, vaikka metsitys pienentää hiilipäästöä merkittävästi”, toteaa tutkija Antti Wall Luonnonvarakeskuksesta.

Lisäksi hankkeessa luodaan metsityksen menetelmiä, tuloksia, kannattavuutta ja koealaverkostoa havainnollistava nettisivu ja tuotetaan tiedotusmateriaalia sekä aktivoidaan metsityshankkeita.

Peltoheitot ja suonpohjat metsittämällä hiilinieluiksi -hanke käynnistyi viime syksynä ja päättyy ensi vuoden lopussa.

Lue lisää