Unelmoitko paimenen pestistä? Haku supersuosituille paimenviikoille alkaa tänään ja kestää vain viikon

Uutiset 15.01.2020

Tänä vuonna uutena paimenkohteena on tarjolla Punkaharju.


Lari Lievonen
Suosituilla paimenviikoilla kansallispuistoissa ja suojelualueilla paimenet pääsevät hoitamaan lampaita, lehmiä tai hevosia.

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2020 ilmoittautuminen avautuu tänään keskiviikkona 15. tammikuuta klo 12 ja jatkuu seuraavaan keskiviikkoon 22. tammikuuta klo 12 asti. Tänä vuonna tarjolla on yhteensä 15 kohdetta. Pohjoisin paimenkohde on Utsjoella, Tenon rannalla ja eteläisin Hämeessä Evon retkeilyalueella.

Uutena paimenpaikkana on tarjolla Punkaharju. Palovartijan tila sijaitsee Punkaharjun kansallismaiseman ytimessä, mutta samalla Punkaharjun taajaman palvelut ovat kävelymatkan päässä. Kyseessä on muista kohteista poiketen maisemanhoito- ja kulttuuriperintökohde.

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Paimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Osassa kohteita paimenia odottaa rapsutuksia janoavia lampaita, osassa hieman itsenäisempien suomenlehmien seura. Kolin paimenkohteissa saattaa paimenilla olla tulevana kesänä mahdollisuus päästä myös hevosten hoitajaksi.

Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen.

Eläinten laitumet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä.

Katso kohteiden esittely luontoon.fi-sivulta, josta löydät myös ilmoittautumislinkin.

Lue lisää