Metsäteollisuus ry pitää sahojen ja vaneritehtaiden lakkoa erittäin todennäköisenä

Uutiset 20.01.2020

Metsäteollisuus ry:n arvion mukaan lakko voisi toteutuessaan aiheuttaa miltei miljardin euron tuotannonmenetykset.


Markku Vuorikari
Paperi- ja kartonkituotteet ovat Suomen tärkein vientituote. Metsäteollisuuden viennin arvo on Tullin tilastojen mukaan kaikkiaan yli 13 miljardia euroa vuositasolla.

Metsäteollisuus ry pitää hyvin todennäköisenä, että mekaanisen metsäteollisuuden sahoja ja vaneritehtaita viikon päästä uhkaava lakko toteutuu.

Neuvottelut uusista työehdoista lakolla uhkaavan Teollisuusliiton kanssa eivät juurikaan ole edenneet.

”Teollisuusliittoa eivät aidot neuvottelut ja yhdessä sopiminen näytä kiinnostavan. Se pyrkii yhdenmukaiseen pakettiratkaisuun kaikilla vientialoilla, eikä ymmärrä, että liittokierroksella on tarkoitus sopia toimialakohtaisista työehdoista”, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén arvioi.

Paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden työntekijöitä edustavan Paperiliiton kanssa Metsäteollisuus ry:llä on neuvotteluyhteys, mutta ratkaisua ei Hollménin mukaan vielä ole näköpiirissä.

Jos Paperiliiton, Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron kaikki viikon päästä alkaviksi ilmoittamat lakot toteutuvat, koko metsäteollisuus lamaantuu kahdeksi viikoksi, sillä lakot kohdistuvat 110 tehtaaseen ja yritykseen.

Metsäteollisuus ry:n arvion mukaan lakoista aiheutuisi laajoja tuotannonmenetyksiä sekä pidempiaikaisia kilpailuhaittoja. Koko metsäteollisuuden tuotannonmenetykset saattaisivat 14 vuorokauden lakon aikana nousta miltei miljardiin euroon.

Metsäteollisuuden viennin halvaantuminen 14 vuorokaudeksi johtaisi siihen, että Suomi voisi menettää jopa 500 miljoonan euron vientitulot.

”Tällaisten tappioiden jälkeen on varmaa, että palkankorotusvara vain supistuu. Lisäksi kannattavuutta rajusti syövät lakot heikentävät merkittävästi mahdollisuutta säilyttää teollisia työpaikkoja Suomessa”, Hollmén toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit