Fiskars luovuttaa Suomelle puistoalueen Källvikenistä sadaksi vuodeksi

Uutiset 12.06.2017

Källvikenissä sijaitseva Dagmarin lähde ja puistoalue on saanut nimensä Venäjän keisarin ja Suomen suuriruhtinaan puolison keisarinna Maria Fjodorovnan mukaan.


Fiskars
Dagmarin puistoalue yhdistää meren, metsän, luonnonhiekkarannan ja saariston kalliot.

Fiskars omistaa läntisellä Uudellamaalla Källvikenissä noin 40 hehtaarin kokoisen maa- ja vesistöalueen. Yhtiö luovuttaa Källvikenissä sijaitsevan Dagmarin puistoalueen Suomelle 100-vuotislahjaksi elokuussa 2017, sata päivää ennen Suomen 100-vuotisjuhlapäivää.

Fiskars on hakenut Uudenmaan ELY-keskukselta alueen muodostamista viralliseksi luonnonsuojelualueeksi ja Metsähallituksen kanssa on sovittu alueen siirrosta sen hallintaan sadaksi vuodeksi.

”Lahja on valtakunnallisesti ainutkertainen myös Metsähallituksen historiassa. Koskaan aiemmin ei yksityinen taho ole luovuttanut vastaavaa historiallisesti arvokasta aluetta Metsähallituksen hallinnoitavaksi”, sanoo Metsähallituksen kenttäpäällikkö Jere Rauhala.

Alueelle laadittavilla rauhoitussäännöillä pyritään säilyttämään alue jatkossakin antoisana historia-, kulttuuri-, luonto- ja virkistyskohteena.

Ennen alueen luovutusta Fiskars kunnostaa Källvikenin alueen luontopolut, venelaiturin ja Dagmarin lähteen ympäristön siten, että retkeilijöiden, ulkoilijoiden, veneilijöiden ja matkailijoiden olisi helppoa ja mukavaa liikkua puistossa sen arvokasta metsäpohjaa säästäen.

Alueen sydämenä on kulttuurihistoriallisesti arvokas Dagmarin lähde, josta pulppuaa poikkeuksellisen puhdasta vettä retkeilijöiden iloksi.

”Källvikenissä ihmiset voivat inspiroitua luonnosta, aivan kuten muotoilijamme ovat tehneet läpi vuosikymmenten. Luonto levittäytyy vierailijan ympärille jylhässä komeudessaan ja tarjoaa ajatuksen siitä, mistä monen muotoilijamme ikoniset esineet ovat saaneet alkunsa”, sanoo Fiskarsin toimitusjohtaja Kari Kauniskangas.

Källvikeniin voi tehdä myös virtuaalimatkan, sillä paikasta on dokumentoitu 360-video. Juhlavuoden aikana virtuaalielämys kiertää ympäri Suomea. Kiertueen aikataulu päivittyy Fiskars Suomi 100 -sivustolle, jossa myös video on nähtävillä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit