Havina ohjaa lapset ja nuoret biotalouden historiaan

Uutiset 25.04.2017

Uudessa verkkosovelluksessa voi seikkailla suomalaisen biotalouden aikajanalla.


Kuvakaappaus / Havina
Havinan käyttäjä voi liikkua eri teemoissa ja aikajanoilla.

Suomen Metsäyhdistys on julkaissut Havina-verkkosovelluksen oppimateriaaliksi yläkoululaisille. Havina – aikamatka suomalaiseen biotalouteen -oppimateriaali havainnollistaa kuvitetun aikajanan avulla, kuinka suomalaiset ovat hyödyntäneet luonnon uusiutuvia materiaaleja ja niihin pohjautuvia innovaatioita jo vuosituhansien ajan.

Havinan käyttäjä voi kulkea historiassa aikajanaa pitkin edestakaisin. Metsien käytöstä ja suomalaisten metsäsuhteesta kerrotaan tekstein, kuvin ja videoin. Biotalous keksintöineen ja innovaatioineen yhdistyy yhteiskunnallisiin muutoksiin ja maailman tapahtumiin.

”Historiamme tärkeissä tapahtumissa on jollakin tavalla aina ollut metsä mukana. Havina auttaa näkemään syy- ja seuraussuhteet. Se kertoo miten mutta myös miksi metsää kulloinkin käytettiin”, toteaa materiaalin käsikirjoittaja, lehtori Pirjo Piesala.

Maksuton verkkosovellus on avoin kaikille. Sitä voi selailla verkossa tai sen voi ladata tietokoneelle tai tabletille. Erityisesti Havina on suunniteltu yläkoulun oppimateriaaliksi. Laaja tietopaketti sopii perinteiset oppiainerajat ylittävään ilmiöoppimiseen, jossa aihepiiriä ja opetusmateriaalia tarkastellaan usean oppiaineen näkökulmasta. Havinassa on ainestoa esimerkiksi äidinkielen, maantiedon, kemian, kuvaamataidon ja uskonnon tunneille.

”Havinaa on helppo käyttää ja se joustaa tarpeiden mukaan. Opettaja voi ottaa opetukseen vain pienen palan aikajanasta tai sitten asiaa työstetään monen teeman ja aikakauden kautta useissa oppiaineissa”, Piesala sanoo.

Havinan käyttäjällä on mahdollisuus myös testata oppimaansa. Kysymyksiin vastaamalla hän saa pelirahaa, jonka avulla voi sovelluksen tulevaisuusosiossa päättää kehityksen suunnasta.

Havina-verkkosovellus

Aiheeseen liittyvät artikkelit