Kainuulaisesta massiivipuusta kasattu kerrostalo mahtuu parkkiruutuun

Uutiset 08.09.2017

Helsingin keskustassa, Keskuskadulla, seisoo kolmikerroksinen minitalo. Se on arkkitehti Marco Casagranden näkemys tiiviistä rakentamisesta ja vastuullisesta kotimaisesta puurakentamisesta.


Elina Lampela
Tikussa Helsingin Keskuskadulla voi vierailla 17. syyskuuta saakka.

Keskuskadulla Helsingissä voi vierailla syyskuun 17. päivään saakka kolmikerroksisessa minitalossa. Arkkitehti Marco Casagranden lähtökohtana on ollut toteuttaa parkkiruudun kokoinen, yhdessä yössä rakennettava mikrokerrostalo.

Tikuksi nimetty talo vie parkkiruudun verran tilaa, eli 2,5 x 5 metriä. Kolmessa kerroksessa on yhteensä 37,5 neliötä. Jokaisessa kerroksessa on 12,5 neliötä, huonekorkeus on noin kolme metriä. Tikku ottaa kantaa kehittyvän kaupungin muuttuviin asuintarpeisiin ja kaupunkisuunnitteluun. Arkkitehti näkee Tikun soveltuvan moniin eri tarkoituksiin.

”Sauna, toimisto, ruokapaikka, treenikämppä, hotellihuone tai luostari – tulevaisuudessa Tikkuja voi olla enemmän ja eri paikoissa, sillä auton parkkipaikan koko on sama ympäri maailman. Esimerkiksi supermarketin kattoparkissa voisi olla kokonainen Tikku-kaupunki”, Casagrande visioi.

Kotimaisesta CLT-massiivipuurakenteesta toteutettu Tikku on rakennettu Kuhmon Woodpoliksessa, joka on puurakentamisen koulutus- ja tuotekehitysorganisaatio. Kaikki teoksessa käytettävät puumateriaalit ovat lähtöisin kestävästi hoidetuista metsistä ja PEFC-sertifioituja.

Helsinki Design Weekin pilottiprojektina pystytetyn Tikun runkomateriaali on 100 mm:n paksuinen massiivipuulevy. Jos talosta mielisi talviasuttavan, rungon tulisi olla 200 mm:n paksuista levyä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit