Kuusamossa kerätään tänä keväänä 2 000 kiloa kuusenkerkkää – keruu alkaa kesäkuun lopussa

Uutiset 31.05.2017

Villiyrttibuumi on iskenyt Kuusamoon. Kasvava kiinnostus johti villiyrttiosuuskunnan perustamiseen.


Katja Vira
Ruka-Kuusamon alueella on pitkät perinteet villien raaka-aineiden jalostamisessa.

Kiinnostus villiyrtteihin on lisääntynyt viime vuosina koko Suomessa. Paraikaa vietetään villiyrttikuukautta, joka on suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELOn käynnistämä kampanja. ELO on viettänyt villiyrttiviikkoa vuodesta 2014 saakka. Tänä vuonna viikko venytettiin kuukaudeksi, jotta koko Suomi ehtii mukaan.

Etelässä luonto jo kukkii, mutta Kuusamossa kevät vasta tekee tuloaan. Villiyrttien keruuseen päästään noin kuukautta myöhemmin kuin Etelä-Suomessa.

”Viikko sitten näytti siltä, ettei taida kesä tulla tänä vuonna, mutta nyt näyttää siltä, että kesäkuun lopulla päästää keräämään. Tavallisesti kuusenkerkkien keruuseen pääsee Kuusamossa kesäkuun puolessavälissä. Nyt on kesä ainakin kaksi viikkoa myöhässä. Pelloilla on vielä lunta ja jäätä”, Rauno Säkkinen Kuusamosta kertoo.

Lauantaina 20. toukokuuta Kuusamossa perustettiin villiyrttiosuuskunta, jossa on mukana sekä yrityksiä että yksityisiä henkilöitä. Säkkinen on yksi osuuskunnan perustajista. Ajatus osuuskunnan perustamisesta sai tuulta purjeisiin yrttikouluttaja Toini Kumpulaisen vetämän ja Naturpolis Oy:n hallinnoiman Luonnonvaratuotannon kehittämisselvitys -hankkeen aikana. Hanke päättyi huhtikuussa.

”Osuuskunta perustettiin, jotta saamme kerääjät ja ostajat kohtaamaan niin että kun tulee isompi tarve, pystymme vastaamaan kysyntään. Kun kuusenkerkän keruuaika on noin kaksi viikkoa, kukaan kerääjä ei yksin pysty vastaamaan kysyntään”, Säkkinen laskee.

Kysyntää Kuusamossa riittää. Tänä keväänä pelkästään lähialueen yrittäjille menee 2 000 kiloa kuusenkerkkää.

Kuusenkerkän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Osuuskuntalaiset keräävät kerkkää joko omilta mailta tai luvalla tuttavien mailta. Viime vuonna Metsähallitus myönsi keruuluvan mailleen.

Ravintola- ja majoituspalveluita tarjoava Isokenkäisten Klubi on yksi osuuskunnan perustajista. Klubin omistajan Katja Viran mukaan Ruka-Kuusamon alueen tilausravintolat ovat aina osanneet käyttää villejä tuotteita, marjoja, sieniä, riistaa ja kalaa. Alueella on myös pitkät perinteet näiden tuotteiden jalostamisessa.

”Villien yrttien käyttö ja arvostus on lisääntynyt, kun alueella on aloitettu luonnonvarakoulutusohjelmat. Koulutuksen harjoittelijat ovat ahkeroineet erilaisia tuotteita ja palveluita, esimerkiksi jalkakylpypusseja ja villiruokamenuita. Villien yrttien ja raaka-aineiden käyttö yhdessä tarinoiden kanssa nostaa ravintoloiden tarjonnan ja palvelun uudelle tasolle”, Vira kertoo.

Rauno Säkkisen mielestä voidaan jo puhua jonkinlaisesta villiyrttibuumista.

”Kerääjät ja jatkojalostajat ovat lisääntyvässä määrin kiinnostuneet yrteistä ja kosmetiikkatuotteista, joissa villiyrttejä käytetään. Ja näitä tuotteita on jo saatavilla. Kysyntää löytyy koko Suomen alueelta, kun saadaan kerääjät, jalostajat ja ostajat kohtaamaan. Myös paikalliset kotitaloudet ovat kiinnostuneita yrttien käytöstä.”

Osuuskunnan tavoitteena on kouluttaa lisää kerääjiä ja perustaa kerääjärinki. Tulevaisuudessa on tarkoitus myös jalostaa tuotteita, jotta ostajille olisi tarjota muutakin kuin raaka-ainetta. Säkkisen mukaan osuuskunta pyrkii myös siihen, että ostajille olisi tuotteita tarjolla ympäri vuoden.

Kevään ja kesän yrttienkeruun jälkeen moni Kuusamon villiyrttiyrittäjistä osallistuu Hossan kansallispuiston avajaisiin 17. kesäkuuta ja elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Naturpolis Oy:n järjestämään katuruokatapahtumaan Kuusamossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit