Lapin pelastuslaitos: ”Uusi ilmiö on hyvin varustautuneet mutta voimansa yliarvioineet kulkijat”

Uutiset 10.08.2017

Lapin pelastuslaitosta työllistää marjastajia enemmän voimansa kadottaneet vaeltajat, uutisoi Yle.


Saara Olkkonen / VL-arkisto
Vaelluksella tärkeää on muistaa paitsi hyvät varusteet myös riittävä ravinto ja lepo.

Lapin pelastusjohtaja Martti Soudunsaari kertoo Ylen haastattelussa, että vaeltajat työllistävät viranomaisia paljon enemmän kuin marjastajat.

”Viimeisen kolmen viikon aikana on kolmisenkymmentä tapausta, joissa patikoijat ovat loukkaantuneet, tippuneet louhikkoon, on sairaskohtauksia ja vaellusreitillä väsyneitä. Melkein päivittäin jostain haetaan vaeltajia”, Soudunsaari kertoo.

Soudunsaaren mukaan uusi ilmiö on hyvin varustautuneet mutta voimansa yliarvioineet kulkijat. He eivät pysähdy lepäämään ja syömään silloin kun pitäisi ja lopulta eivät jaksa maastosta enää omin avuin pois.

Elo-syyskuu ja ruska-aika ovat Lapissa vaeltamisen sesonkiaikaa. Myös kevättalvella pelastuslaitoksella riittää töitä, kun hiihtäjät ja hiihtovaeltajat ovat liikkeellä. Vuoden aikana pelastuslaitos poimii Ylen mukaan Lapin erämaista ja tuntureilta keskimäärin sata apua tarvitsevaa retkeilijää.

Pelastuslaitos lähtee liikkeelle, kun maastossa tarvitaan ensiapua tai maastokalustoa.

Soudunsaari muistuttaa kartasta ja kompassista sekä puhelimeen ladattavista karttasovelluksista. Hätäkeskuslaitoksen käyttämä 112 Suomi -sovellus ei toimi kaikkialla Lapin erämaissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit