Luomu kiinnostaa yhä enemmän

Uutiset 06.03.2017

Luomuraaka-aineiden käyttö ammattikeittiöissä lisääntyi selvästi viime vuonna.


Tiina Törmänen/ VL-arkisto
Aarteen ruokaohjeissa hyödynnetään ahkerasti luomua ja villiruokaa. Sienimuffinit nautitaan lämpiminä kurkku-purjoraasteen ja yrteillä maustetun tuorejuuston kanssa.

Food Service Feedback 2016 -tutkimuksen mukaan luomutuotteita käytti viime vuonna vähintään viikoittain 37 prosenttia ammattikeittiöistä. Osuus nousi kuusi prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Päivittäin luomuraaka-aineita käytti 17 prosenttia ammattikeittiöistä.

Ammattikeittiöt aikovat lisätä luomuraaka-aineiden käyttöä myös tulevaisuudessa, sillä asiakkaiden uskotaan haluavan sitä: 41 prosenttia keittiöistä arvioi, että luomun kysyntä kasvaa.

– Luomun suosiminen on osa vallitsevaa vastuullisuustrendiä. Ihmiset haluavat ravintolassakin syödä turvallista ruokaa, jonka tuotantotapa tunnetaan, arvioi hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta.

Ammattikeittiöt kertoivat, että tärkein syy käyttää luomua, on hyvä maku. Lähes yhtä tärkeinä ne pitivät eettisyyttä ja ympäristöasioiden huomiointia.

Useimmiten luomua käytetään henkilöstö- ja ruokaravintoloissa ja pääkaupunkiseudulla. Julkisista keittiöistä eniten luomua käyttävät päiväkodit; peruskouluissa ja toiseen asteen oppilaitoksissa luomua tarjotaan jo jonkin verran. Harvinaisinta luomun tarjoaminen on baareissa ja pikaruokapaikoissa.

– Kouluissa luomun käyttö lisääntyy sitä mukaa, kun saatavuus paranee ja luomun annoshinta sopii budjettiin. Päiväkodeissa tilanne on luomun käytön osalta jo hieman parempi. Julkisella sektorilla tarvitaan sekä poliittisia päätöksiä että ruokapalvelun käytännön osaamista tehdä ruokalistamuutoksia, joiden kautta luomun hankintakustannukset saadaan pidettyä budjetin sallimissa rajoissa, pohtii Arolaakso.

Luomuraaka-aineista ammattikeittiöt käyttävät eniten viljatuotteita, maitoa ja maitovalmisteita sekä vihanneksia ja kasviksia. Vähiten luomuna käytetään lihaa ja lihavalmisteita.

Taloustutkimuksen Food Service Feedback 2016 -tutkimus tehtiin viime vuoden syys-marraskuussa puhelininformoituna kirjekyselynä. Siihen vastasi 586 ammattikeittiötä eri puolilta Suomea. Noin puolet niistä on julkisen sektorin ja puolet yksityisiä ammattikeittiöitä.

 

Hyödynnä syksyltä säilömäsi sienet! Katso kuvan sienimuffinien ohje täältä >

Aiheeseen liittyvät artikkelit