Metsä Group tarvitsee Äänekosken biotuotetehtaalleen 6,5 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa

Uutiset 08.03.2017

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi, Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella käynnistyy suunnitelmien mukaan syksyllä 2017. Tuotanto pääsee täyteen vauhtiin vuonna 2018.


Sami Karppinen
Biotuotetehtaan työmaa maaliskuussa 2017.

Äänekosken biotuotetehdas vaikuttaa Metsä Groupin puunhankintaan koko maassa. Uusi tehdas käyttää 6,5 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa. Se on neljä miljoonaa mottia enemmän kuin nykyisen tehtaan tarve.

”Tänä ja ensi vuonna kasvatamme ostomääriä, jotta pääsemme neljään miljoonaan. Ostamme puuta enemmän joka kunnassa, missä meillä on väkeä töissä”, Metsä Groupin puukaupan ja metsäpalveluiden johtaja Yrjö Perälä kertoo.

Äänekosken nykyinen sellutehdas on koivuvaltainen. Jatkossa uudelle tehtaalle ostetaan enemmän havupuuta kuin koivua.

”6,5 miljoonasta kuutiosta neljä miljoonaa on havukuitua ja 2,5 miljoonaa koivua”, Perälä summaa.

Metsä Groupin arvion mukaan biotuotetehdas lisää metsänomistajien kantorahatuloja noin 75 miljoonaa euroa vuodessa.

Hankinta-alue laajenee

Biotuotetehtaalle tuodaan kuitupuuta ja haketta autoilla 150 kilometrin säteeltä, huomattavasti laajemmalta alueelta kuin nykyiselle Äänekosken sellutehtaalle. Junalla puuta tuodaan kauempaa. Päivittäin tehtaalle ajetaan noin 240 rekallista ja 70 junavaunullista puuta.

”Tehtaan häiriöttömän puuhuollon turvaamiseksi olemme rakentaneet 15 terminaalin verkoston. Sitä tarvitaan erityisesti kelirikkoaikana, jolloin puut tuodaan varastoon odottamaan kuljetusta biotuotetehtaalle”, Yrjö Perälä kuvailee.

Perälä näkee, että biotuotetehdas virkistää Suomen puumarkkinoita, kun puun kysyntä kasvaa.

”Jäsenistössämme tämä on jo tuottanut positiivista liikehdintää, lisännyt kiinnostusta metsäomaisuuden hoitoon. Siinä on meille haastetta, että saamme metsänomistajat yhä enemmän innostumaan puukaupoista.”

Eroon fossiilisista polttoaineista

Biotuotetehdas valmistaa sellua, biokemikaaleja ja uusiutuvaa energiaa. Tuotevalikoimaa täydentävät uudet biotuotteet, kuten biokaasu, biokomposiitti, ligniinijaloste ja tekstiilikuitu.

Tehtaalla tuotetaan energiaa myös omaan käyttöön puun kuorta kaasuttamalla. Puun kuorinta, automaattinen selluvarasto ja puun kuljetukset on sähköistetty.

”Biotuotetehdas toimii kokonaan ilman fossiilista polttoainetta”, kertoo Metsä Fibren tutkimusjohtaja Niklas von Weymarn.

Metsä Groupin lisäksi tehdasalueella työskentelee joukko yrityksiä, jotka hyödyntävät tehtaan sivuvirtoja. Yksi näistä yrityksistä on EcoEnergy SF Oy, joka rakentaa biokaasulaitosta biotuotetehtaan yhteyteen.

Laitos käsittelee sellutehtaan jätevesilietteet ja tuottaa niistä biokaasua sekä kiinteää polttoainetta ja lannoitetta. Laitos on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Se valmistuu koekäyttöön kevään 2017 aikana.

Testaus, koekäyttö, käynnistys

Tällä hetkellä noin 90 prosenttia tehtaasta on valmiina. Asennustöitä on vielä tehtävänä, mutta koekäyttö- ja testausvaihe on jo päässyt alkuun.

”Tämä vuosi on testausten, koekäytön ja käynnistyksen vuosi. Testaus ja koekäyttö huipentuvat kolmannella kvartaalilla, kun tehdas käynnistyy”, biotuotetehtaan projektijohtaja Timo Merikallio kertoo.

Heinäkuun 4. päivä tehtaalle saapuvat ensimmäiset puukuljetukset maakunnista. Heinäkuun loppupuolella puukuljetukset alkavat täydellä teholla.

Äänekosken vanha, vuonna 1985 toimintansa aloittanut sellutehdas suljetaan uuden tehtaan käynnistyessä. Tehdas puretaan kuivaamoa lukuun ottamatta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit