Metsänomistajan digipalvelut työn alla – Hallituksen kärkihanke kehittää metsävaratiedon käyttöä

Uutiset 09.03.2017

Hallituksen Metsätieto ja sähköiset palvelut -hanke toteutetaan vuosina 2016–2018, tiedottaa Maa- ja metsätalousministeriö. Suunnitteilla on 12 kehittämishanketta ja yksi lainsäädäntöhanke.


Risto Jussila / VL-arkisto
Hallitus tavoittelee hankkeillaan metsävaratiedon parempaa tarkkuutta ja saatavuutta vuoteen 2020 mennessä.

Hankkeen tavoitteena on, että metsävaratieto on entistä tarkempaa ja helpommin saatavilla vuoteen 2020 mennessä. Kehittämishankkeita toteutetaan metsäsektorin toimijoiden ja sidosryhmien yhteistyönä.

Metsään.fi-palvelusta kehitetään tiedon välitys- ja asiointiportaali.

”Tavoitteena on luoda vastaavanlainen julkinen asiointipalvelu kuin Vero.fi. Metsänomistaja löytää jatkossa yhdestä paikasta kaikki omaan tilaansa liittyvät tiedot, jotka vaikuttavat metsänhoitoon ja käyttöön. Lisäksi palveluun tuodaan uutta tietoa esimerkiksi eri alueiden uhanalaisista lajeista ja kaavoista”, kertoo Veikko Iittainen Suomen metsäkeskuksesta.

Kemera-tukien sähköinen hakeminen on ollut mahdollista kohta vuoden ajan, ja sähköisten hakemusten osuus kasvaa tasaisesti. Palveluun kehitetään myös muita uusia sähköisiä ominaisuuksia kuten chat, jossa Metsäkeskuksen virkailijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.

”Palveluun tulee kolme eri puolta. Metsänomistajan ja toimijoiden palvelut ovat pankkikirjautumisen takana. Siellä on nähtävillä tilakohtaiset tiedot sekä sähköisen asioinnin palvelut. Yleisemmät, avoimet metsätiedot ovat puolestaan sivuston julkisella puolella kaikkien saatavilla”, Iittainen tarkentaa.

Toinen käytännön uutuus ovat korjuukelpoisuuskartat.

”Puunkorjuun kausivaihtelut aiheuttavat huomattavia kustannuksia. Näiden karttojen avulla saadaan parempi tieto siitä, milloin millekin kohteelle voi mennä. Olemme kehittäneet mallin, jonka avulla korjuukelpoisuutta voidaan ennustaa”, kertoo Arbonout Oy:n Anne Seppänen.

Suomen metsäkeskus tilaa ja jakelee karttoja käyttöön tämän vuoden aikana. Ensimmäiset kartat valmistuvat alkukesästä.

Verkkoon aukeaa tämän vuoden aikana myös uusi, sähköinen puukauppapaikka. Uusi sivusto korvaa puumarkkinat.fi-palvelun.

”Kaikille avoin kauppapaikka aukeaa osoitteeseen Kuutio.fi. Tavoitteena on parantaa puumarkkinoiden toimivuutta. Uusi kauppapaikka aukeaa keväällä”, toteaa Suomen Puukauppa Oy:n Aku Mäkelä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit