Ministeriö rajoittaa metsähanhen metsästystä – pyydetyistä linnuista tehtävä ilmoitus

Uutiset 07.08.2017

Rajoituksella halutaan vahvistaa taigametsähanhikantaa.


Kari Lindholm / VL-arkisto
Metsähanhia ruokailemassa ohrapellon rippeillä.

Maa- ja metsätalousministeriö on osittain kieltänyt metsähanhen metsästyksen metsästysvuosina 2017–2019. Metsästys on kokonaan kielletty suurimmassa osassa maata.

Metsähanhen metsästys on sallittu ainoastaan 1.10.–30.11. seuraavissa kunnissa: Lappeenrannan kunnassa, Kymenlaakson maakunnassa, Orimattilan kunnassa, Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa.

Syksyllä Suomessa liikkuu kahta eri metsähanhen alalajia. Toinen on Suomessa pesivä taigametsähanhen alalaji, joka on taantunut merkittävästi. Toinen on noin kymmenen kertaa runsaampi tundrametsähanhikanta. Rajoitusten avulla halutaan vahvistaa taigametsähanhikantaa, ja kohdistaa metsästys sen sijaan tundrametsähanhiin, jotka kulkevat Kaakkois-Suomen yli muuttomatkallaan talvehtimisalueille Keski-Eurooppaan.

Maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa, että pyydetyistä metsähanhista on jatkossa tehtävä saalisilmoitus. Ilmoitus tulee tehdä Suomen riistakeskukselle seitsemän vuorokauden kuluessa saaliin saamisesta. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti oma.riista.fi-verkkopalvelussa tai Suomen riistakeskuksen vahvistamalla lomakkeella.

Metsästyssaaliista pyritään selvittämään myös taiga- ja tundrametsähanhien alalajien osuudet. Metsästäjät voivat auttaa tässä lähettämällä valokuvan saaliiksi saadun metsähanhen päästä Luonnonvarakeskukseen, jossa määritellään linnun alalaji.

Aiheeseen liittyvät artikkelit