MTK otti kantaa LULUCF-sääntöpakettiin ja jakoi 3 000 kuusentainta

Uutiset 04.09.2017

Suomalaiset metsänomistajat investoivat joka vuosi noin 200 miljoonaa euroa metsien kasvuun. MTK:n mukaan osa tästä investoinnista uhkaa jäädä tuottamattomaksi, jos EU ryhtyy sääntelemään metsien käyttöä.


Mari Ikonen
MTK ja metsänhoityhdistyksen jakavat kuusentaimia. Oman taimensa haki myös MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola. Jäsensihteeri Tuija Rantalaisella on kädet täynnä taimia.

MTK ja metsänhoitoyhdistykset jakavat 3 000 kuusentainta tänään maanantaina 4. syyskuuta kello 14.30 saakka Helsingissä Fabianinkadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa. Taimet liittyvät samanaikaisesti Helsingin Pörssisalissa järjestettävään Kasvava puu sitoo hiiltä -seminaariin.

MTK:n ja SLC:n järjestämässä tilaisuudessa poliitikkoja ja meppejä evästetään Suomen metsätalouden ja kansantalouden kannalta järkeviin päätöksiin.

Suomalaiset metsänomistajat investoivat joka vuosi noin 200 miljoonaa euroa metsien kasvuun. MTK:n mukaan osa tästä investoinnista uhkaa jäädä tuottamattomaksi, jos EU:n ilmastopolitiikan varjolla ryhdytään sääntelemään metsien käyttöä.

”Haluamme EU:lta järkeviä päätöksiä, jotta Suomi säästyy huimalta lisälaskulta. Ei ole oikein, että kestävästä metsien käytöstä ja hyvästä metsänhoidosta rangaistaan vain siksi, että päätöksiin on valittu vertailuvuodet satunnaiselta historialliselta aikajaksolta”, MTK linjaa.

MTK:n mukaan Euroopan metsäisimmässä maassa riittää metsää kaikkeen käyttöön.

”Suomen metsät kasvavat joka tapauksessa aina enemmän kuin mitä niitä käytetään. Kaadettujen puiden tilalle istutetaan aina uusia. Metsien käytön myötä niiden hiilivarasto ei vähene, vaikka vuotuinen hiilinielu hieman pienenisikin. Metsänomistajilla tulee olla oikeus päättää metsiensä käytöstä vapaasti jatkossakin”, MTK:n tiedotteessa todetaan.

MTK ja metsänhoitoyhdistykset haluavat taimia jakamalla antaa kaikille mahdollisuuden osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

”Metsänomistajat istuttavat joka vuosi noin 100 miljoonaa puuntainta ja yhteensä Suomessa istutetaan vuosittain noin 170 miljoonaa puuta. Jokainen puu sitoo kasvaessaan hiilidioksidia ja torjuu osaltaan ilmastonmuutosta. Kun puusta valmistetaan pitkäikäisiä tuotteita, hiiltä sitoutuu niihin vuosikymmeniksi.”

EU:n parlamentin on tarkoitus äänestää LULUCF-sääntöpaketista eli muun muassa metsien hiilinielujen laskentasäännöistä ensi viikolla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit