Opi metsänhoitotöiden omavalvontaa – metsäkeskuksen koulutusten tavoitteena parantaa töiden laatua

Uutiset 20.09.2017

Suomen metsäkeskus kouluttaa metsänomistajia ja metsäalan toimijoita seuraamaan metsänhoitotöiden laatua.


Jaana Kankaanpää / VL-arkisto
Ensimmäisessä omavalvonnan koulutuksessa opastetaan, kuinka metsänomistaja tai metsuri voi seurata maastossa taimikon varhaisperkauksen ja nuoren metsän hoidon laatua.

Metsänomistajat ja metsäalan toimijat voivat osallistua Suomen metsäkeskuksen uuteen maksuttomaan verkkokoulutukseen, jossa käydään läpi omavalvonnan hyötyjä ja mittausmenetelmiä.

Ensimmäisessä omavalvonnan koulutuksessa opastetaan, kuinka metsänomistaja tai metsuri voi seurata maastossa taimikon varhaisperkauksen ja nuoren metsän hoidon laatua. Koulutusvideoilla näytetään, kuinka metsässä tehdään koealamittauksia puuston kasvatustiheydestä ja poistumasta sekä määritetään puuston korkeutta, läpimittaa ja ikää. Videoilla kerrataan myös taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon Kemera-tukiehtoja.

Metsänhoidon omavalvonnan verkkokoulutuksen tavoitteena on parantaa metsätöiden laatua ja lisätä omavalvontatiedon käyttöä.

”Koulutuksen suorittaneet osaavat valvoa työnsä jälkeä maastomittauksilla ja verrata tuloksia annettuihin ohjeisiin ja tavoitteisiin. Omavalvonta yhtenäistää metsäalan toimijoiden toimintatapoja ja luo hyvät edellytykset metsän kasvulle”, sanoo projektipäällikkö Jussi Pasanen Suomen metsäkeskuksesta.

Omavalvontatiedon avulla metsäalan toimijat voivat päivittää asiakkaidensa metsävaratiedot ajan tasalle Metsään.fi-palvelussa tai omassa sähköisessä järjestelmässä. Omavalvonta vähentää toimijoiden omien maastotarkastusten tarvetta, kun metsätöiden toteutustietoa saadaan jaettua tehokkaasti. Maastomittausten tietoja voi hyödyntää myös laaturaportoinnissa ja jälkimarkkinoinnissa asiakkaille.

Koulutuksen voi suorittaa itselle sopivana ajankohtana verkko-oppimisympäristössä. Koulutukseen voi ilmoittautua Metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit