Punkaharju on Vuoden Retkikohde

Uutiset 17.03.2017

Kolmannentoista kerran järjestetyn kilpailun teemana oli historiakohteet.


Markus Kaskinen
Ilmakuvaa Punkaharjulta.

Vuoden Retkikohde 2017 -yleisöäänestyksen on voittanut Punkaharju. Kilpailussa haettiin luontoretkeilyyn sopivia kohteita, joissa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueen historiaan, esimerkiksi muinaismuistoihin tai perinteiseen luonnonkäyttömuotoon.

Punkaharju sijaitsee kirkkaiden Saimaan vesistöjen äärellä. Jääkauden aikana muodostunut kapea, seitsemän kilometriä pitkä Punkaharju on yksi Suomen kansallismaisemista. Harjualueella sijaitseva Punkaharjun luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1991. Alueesta muodostui merkittävä matkailukohde jo 1800-luvulla.

”Punkaharju on yksi maailman vanhimmista luonnonsuojelluista alueista, kun Nikolai II suojeli alueen keisarillisella julistuksella vuonna 1843. Topelius muovasi Maamme-kirjassaan 1876 Punkaharjusta kansallismaiseman”, kertoo Markus Kaskinen Punkaharjun matkailu ry:stä.

Punkaharjulla on teemoitettuja reittejä, jotka tutustuttavat historia-, luonto- ja kulttuurikohteisiin. Talvella merkityt reitit muodostavat Lumikenkäpuiston ja kesällä Sauvakävelypuiston. Retkeilijät voivat valita mieleisen reitin kunto- ja taitotasonsa mukaan. Kesäajan luontopolut ovat pääsääntöisesti päivävaellukseen soveltuvia. Melontareittejä löytyy muutaman tunnin maisemareiteistä aina useamman päivän mittaisiin matkoihin. Osa retkiluistelu- ja hiihtoreiteistä on lyhyitä, koko perheelle soveltuvia reittejä.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt kolmannentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä. Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä, johon osallistui kaikkiaan yli 6 200 henkilöä. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan. Punkaharju keräsi noin neljänneksen kaikista annetuista äänistä. Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit