Sähköinen puukauppapaikka Kuutio avautui – palvelu on metsänomistajille maksuton

Uutiset 16.05.2017

Kuutio.fi on metsänomistajille, metsänhoitoyhdistyksille, puunostajille ja muille metsäalan toimijoille tarkoitettu sähköinen kauppapaikka.


Jarkko Sirkiä / VL-arkisto
Sähköinen puukauppapaikka Kuutio on metsänomistajille maksuton palvelu.

Tänään avautunut verkkopalvelu Kuutio.fi on maailman ensimmäinen sähköinen puukauppapaikka. Se tuo yhteen metsänomistajat, puunostajat ja muut metsäalan palveluntarjoajat. Suomen Puukauppa Oy tavoittelee käyttäjiksi kaikkia suomalaisia metsänomistajia ja haluaa madaltaa kynnystä tehdä puukauppaa.

”Suomessa on 600 000 metsänomistajaa, joista suuri osa ei ole perehtynyt metsäänsä ja kokee sen hoitamisen vieraaksi, vaikeaksi ja etäiseksi. Kuutio tuo kaikki metsätiedot, -palvelut ja -ammattilaiset lähelle helposti ja keskitetysti”, Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä kertoo.

Kuution kehitystyöstä vastaa Suomen Puukauppa Oy, jonka perustajaosakkaat ovat metsäalan toimijoita, sekä puun myyjiä että ostajia. Palvelun pohjana käytettiin Puumarkkinat.fi-palvelua. Kuutio hyödyntää Metsäkeskuksen metsävaratietoja.

”Metsänomistajalle Kuutio on helppo ja luotettava tapa tehdä yhteydenottopyyntö tai tarjouspyyntö. Puukaupan läpinäkyvyys ja luotettavuus paranevat. Puulle saadaan aina oikea hinta”, Mäkelä lupailee.

Metsänomistajille palvelu on ilmainen, ammattilaisorganisaatioilta peritään maksua palvelun käytöstä. Kuution metsänhoitoyhdistyksien puukaupoista perimä 0,03 euron kuutiomaksu on herättänyt vastalauseita yhdistyksissä. Uuden kauppapaikan on arveltu heikentävän yhdistysten asemaa valtakirjakaupoissa. Toukokuun aikana vain kymmenkunta metsänhoitoyhdistystä on lähtenyt mukaan Kuutioon.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ei näe aihetta huoleen.

”Metsänhoitoyhdistyksiä tarvitaan jatkossakin tarjousten analysointiin ja korjuunvalvontaan. Ilman ammattiapua metsänomistajien on vaikea valita parasta tarjousta. Veikkaisin että merkittävä osa metsänhoitoyhdistyksistä tulee tämän vuoden aikana palvelun aktiivisiksi käyttäjiksi. Kuutiolla on mahdollisuudet kehittyä alustaksi, jossa puukaupat Suomessa kilpailutetaan.”

Kuutio lötytyy osoitteesta kuutio.fi Metsänomistajat saavat palvelun käyttöönsä rekisteröitymällä henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Ammattikäyttäjien tulee lähettää palveluun rekisteröitymispyyntö.

Aiheeseen liittyvät artikkelit