Tavoitteena hiilineutraali polkupyörä – Wiilubike valmistetaan Suomessa suomalaisesta koivusta

Uutiset 13.06.2017

Wiilubike on kokemäkeläisen yrityksen panostus bioaikaan ja kunnianosoitus suomalaiselle koivulle. Pyörän ennakkomyynti alkaa perjantaina.


Elisa Härkönen
Lauri Siukola, yksi Wood Innovations Oy:n perustajista ajaa Wiilubikeä puolisonsa Minnan kanssa.

Kun Ilari Alaruka muutama vuosi sitten palasi ulkomaankomennuksilta Suomeen, hän katsoi lapsuutensa metsiä Kokemäellä uusin silmin. Sukupolvenvaihdos oli tehty ja koivikot olivat päätehakkuuiässä.

”Minulle metsä on lapsesta saakka ollut mieleinen paikka. Aina kun menin mummolaan, ensimmäiseksi piti lähteä taatan kanssa pyörällä lähimetsään. Milloin syömään ketunleipiä tai metsämansikoita, milloin tekemään pajupillejä tai saunavihtoja”, Alaruka tunnelmoi.

Metsiä katselleessaan hän mietti, että koivuista pitäisi tehdä jotain näkyvää, jotain muutakin kuin klapeja. Syntyi ajatus koivurunkoisesta pyörästä.

”Biotaloudesta puhuttiin mediassa koko ajan enemmän, kuten myös pyöräilystä. Klapeja tehdessä se välähti, bioajalla polkupyörätkin tehtäisiin puusta. Se olisi täydellinen tuote kunnioittamaan koivun pitkää ikää. Ja ennen kaikkea myös kiitos edesmenneelle isoisälleni, joka oli pitänyt metsät hyvässä kasvukunnossa”, vuonna 2015 Wood Innovations Finland Oy:n perustanut Alaruka kertoo.

Lähtökohtana oli tuoda esiin puun käytön mahdollisuuksia tuotteissa, joissa sitä perinteisesti ei ole totuttu näkemään ja samalla innostaa ihmisiä pyöräilemään. Päätarkoituksena ei ollut tehdä teknisesti normaalia parempaa pyörää.

”Testikäyttäjien kokemukset ovat kuitenkin yllättäneet. Puurunko absorboi tärinää, jota varsinkin mukulakivillä ajettaessa ilmenee. Ensiajatus oli, että Wiilubikestä tulisi liian painava, mutta siitä tulikin vastaavankokoista teräsrunkoista pyörää kevyempi.”

Rungon kiertojäykkyys oli tiimille haaste.

”Luulimme, että perinteinen viilujen ristiin ladonta riittäisi, mutta lopulta ratkaisu löytyi rakenteesta, jossa viiluja menee useaan eri suuntaan ja runkoon on upotettu ikään kuin selkäranka.”

Wiilubikeä on helppo ylläpitää: peruspuhdistus ja puupinnan vahaus riittävät. Pyörän erikoisuus on hihnaveto, joten ketjurasva ei likaa pyörää tai pyöräilijän housunpuntteja.

Myös hiilineutraalius on valmistajalla mielessä.

”Tavallisten pyörien valmistus ainoastaan vapauttaa hiilidioksidia, mutta Wiilubikessä sitä on sitoutuneena runkoon. Laskelmat ovat vielä kesken, mutta tavoitteena on hiilineutraali polkupyörä”, Alaruka paljastaa.

Ilari Alarukalla on veljensä kanssa metsäyhtymä. He myyvät koivutukit Koskisen Oy:lle Järvelään.

”Meistä osakkaista viisi kuudesta on metsänomistajia, joten raaka-ainetta riittää tuhansiinkin pyöriin”, Alaruka iloitsee.

Koskisen Oy sorvaa koivutukit viiluiksi, joista LK-Taivute Oy Lahdessa työstää ja muotopuristaa rungon osat. Standardiosat tulevat alan toimijoilta ympäri maailmaa. Salon Polkupyörätehdas kokoaa pyörät.

Wiilubiken ennakkomyynti alkaa perjantaina 16. kesäkuuta. Pyörää myydään nyt sadan kappaleen sarja numeroituna Suomen itsenäisyysvuosien mukaisesti. Nopeimmat ehtivät tilata vaikkapa oman syntymävuotensa mukaan numeroidun Wiilubiken.

Pyörän hinta on 1 390 euroa ja sitä saa mustana ja valkoisena.

”Kumppaniyritysten muodostamalla toimitusketjulla pystymme takaamaan mittatarkkuuden ja laadukkuuden. Sitä kautta saamme myös riittävän volyymin, jotta pyörän hinta voidaan pitää järkevänä. Jos koko pyörä tehtäisiin täysin käsityönä, hinta nousisi viisinumeroiseksi”, Alaruka laskee.

Alaruka on kokopäivätoiminen metsätalousyrittäjä, joka metsänhoidon ja Wiilubiken ohessa myy hirsilaavuja ja polttopuita sekä edustaa Sami Autochopper -klapikonetta Suomessa. Yksi perustajista myy ja huoltaa polkupyöriä Hämeenlinnassa ja ajaa puoliammattilaisena maantiekilpapyörää. Lisäksi mukana on puuseppä, vientimyyjä, teollinen muotoilija ja neuvonantaja puuteollisuudesta.

”Luottamus toisiimme ja yhteistyö on ollut uskomattoman korkealla tasolla. Jossain kohtaa lopetin tähän käytetyn ajan laskemisen, mutta toisaalta totuus on, että nythän se työ vasta alkaa”, Alaruka toteaa.

Lisätiedot ja verkkokauppa: wiilubike.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit