UPM alkaa käyttää ligniiniä vanerinvalmistuksessa

Uutiset 02.10.2017

Ligniini syntyy sellunvalmistuksen sivutuotteena. Sen hyödyntämistä puun liimaamiseen on tutkittu pitkään.


Harri Mäenpää / VL-arkisto
UPM suunnittelee ottavansa uuden liimausteknologian käyttöön asteittain kaikilla vaneritehtaillaan.

UPM Plywood ottaa käyttöön ympäristöystävällisen, ligniiniin perustuvan liimausteknologian vanerinvalmistuksessa. Uudessa liimausteknologiassa puolet vaneriliiman valmistukseen käytettävästä öljypohjaisesta fenolista on korvattu sellunvalmistuksen sivutuotteena syntyvällä ligniinillä.

”Ligniiniä hyödyntävän liimausteknologian kehittäminen on ollut pitkäaikainen tavoitteemme. Nyt saavutettu teknologinen läpimurto on merkittävin innovaatio vanerin liimauksessa viiteen vuosikymmeneen”, sanoo UPM Plywoodin kehitysjohtaja Susanna Rinne.

UPM Plywood suunnittelee ottavansa uuden liimausteknologian käyttöön asteittain kaikilla vaneritehtaillaan.

Uudella liimausteknologialla valmistetun vanerin ominaisuudet vastaavat perinteisellä menetelmällä valmistettuja tuotteita. Näin ollen WISA BioBond -tuotteet korvaavat vanhat tuotteet sellaisenaan. Loppukäyttäjälle liimausteknologian vaihdolla ei ole käytännön vaikutuksia eikä se vaadi heidän toimintaansa muutoksia.

UPM Plywood tarjoaa vanereita ja viiluja pääasiassa rakentamiseen ja kuljetusvälineteollisuuteen sekä lämpömuovattavaa puulevyä muun muassa huonekaluteollisuuteen. UPM:llä on vaneri- ja viilutehtaat Jyväskylässä, Joensuussa, Savonlinnassa, Mikkelissä ja Kouvolassa, lisäksi yhtiöllä on vaneritehtaat Venäjällä ja Virossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit