Urbaanin puuvajan protyyppi on valmis – "Moni polttaa liian kosteaa polttopuuta"

Uutiset 06.04.2017

Liian kosteiden polttopuiden polttaminen heikentää ilmanlaatua eikä ole energiatehokasta. Pienille kaupunkitonteille suunniteltu Urbaani puuvaja auttaa pitämään puut kuivina.


Jaakko Viertiö
Jaakko Viertiö suunnitteli urbaanin puuvajan.

Aalto-yliopiston opiskelijoille tarkoitetun puuvajan suunnittelukilpailun on voittanut Jaakko Viertiö urbaanilla puuvajallaan, joka tuulettuu hyvin, suojaa sateelta ja mahdollistaa kuivien ja kuivumassa olevien puiden erottelemisen toisistaan.

”Usein puita säilytetään räystään tai pressun alla, missä puut voivat kastua ja jopa vaurioittaa oman kodin seinärakenteita. Olemme kehittäneet ja tuotteistaneet Urbaani puuvaja -hankkeessa pienelle kaupunkitontille soveltuvan puuvajan”, TTS:n tutkimuspäällikkö ja hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela kuvailee.

Helsingin Seudun ympäristöpalvelut HSY:n mukaan moni pääkaupungin asukas polttaa liian kosteaa polttopuuta.

”Puun polttaminen tulisijoissa liian kosteana aiheuttaa kaupunkialueilla päästöjä, jotka voitaisiin välttää toimivilla puun säilytysratkaisuilla. Puunpoltosta syntyvät päästöt ovat pääkaupunkiseudulla samaa suuruusluokkaa kuin liikenteestä aiheutuvat”, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.

Puuvajan suunnittelu on osa Urbaani puuvaja -hanketta, jonka tavoitteena on edistää vähäpäästöistä ja energiatehokasta puunpolttoa ja kehittää uudenlaisia puun varastointi- ja palveluratkaisuja kaupunkialueilla. Hankkeen toteuttavat TTS Työtehoseura, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Aalto-yliopisto.

Viertiön suunnitteleman vajan valmistuksesta ja myynnistä vastaa Halkotupa Oy. Urbaani puuvaja on mahdollista rakentaa itse tai sen voi tilata materiaalipakettina tai valmiina tuotteena.

Lisätietoja puuvajasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit