VTT ja Aalto-yliopisto kehittävät puukuiduista ja käytetystä puuvillasta uutta tekstiilikuitua

Uutiset 25.04.2017

TeKiDe-projektissa haetaan uusia ympäristöystävällisiä teknologioita tekstiilikuidun valmistukseen.


Riitta Mustonen / VL-arkisto
VTT:n ja Aalto-yliopiston projektissa valmistetaan puukuiduista ja käytöstä poistetuista puuvillatekstiileistä viskoosityyppistä kuitua tekstiilituotteiden raaka-aineeksi.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Aalto-yliopisto vievät suomalaisia kuituteknologioita kohti teollisen mittakaavan valmistusmenetelmiä yhteisessä TeKiDe-projektissa. Projektissa valmistetaan puukuiduista ja käytöstä poistetuista puuvillatekstiileistä, kuten käytetyistä lakanoista ja pyyhkeistä, viskoosityyppistä kuitua tekstiilituotteiden raaka-aineeksi.

Projektissa kehitetään erityisesti karbamaatti-, BioCelSol- ja Ioncell-F-teknologioita, jotka ovat ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia kuin rikkihiilen käyttöön perustuvan viskoosin valmistus.

Koeajot toteutetaan VTT:n Bioruukki-pilotointikeskuksessa Espoon Kivenlahdessa, jonne on kevään aikana rakennettu kuidun märkäkehruuseen perustuva pilotointiympäristö.

Yhdessä pilotoinnissa on useita vaiheita: jätetekstiilin keräys, mekaanisten osien kuten nappien ja vetoketjujen poisto, tekstiilin hienonnus, kemiallinen esikäsittely, selluloosan modifiointi, liuotus natriumsinkaattiin, liuoksen suodatus, ilmanpoisto, kehruu, kuidun jälkikäsittely ja kuivaus. 

TeKiDe-projekti alkoi viime syksynä ja päättyy vuoden 2018 lopussa. Projektia rahoittavat Uudenmaanliiton Suomen rakennerahasto-ohjelma, Espoon kaupunki, VTT ja Aalto-yliopisto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit