VTT kehittää marjansiementen käyttöä kosmetiikassa – tärkeät yhdisteet talteen hiomalla

Uutiset 16.08.2017

VTT on patentoinut kehittämänsä hiontamenetelmän ja jättänyt lisäksi kaksi muuta prosessiin liittyvää patenttihakemusta.


Maarit Cederberg / VL-arkisto
Suomalaisista marjoista erityisesti lakan ja mesimarjan siemenkuoriuutteet estävät haitallisten mikrobien kasvua tehokkaimmin.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt marjansiementen hiontamenetelmän, jolla marjojen siemenkuoren haittamikrobien kasvua estävät yhdisteet saadaan talteen. VTT:n mukaan marjansiemeniä tulisi hyödyntää kosmetiikassa estämään haittamikrobien kasvua.

VTT näkee mahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa. Mehunvalmistuksessa syntyy huomattavia määriä puristekakkuja, jotka sisältävät useita iholle hyödyllisiä yhdisteitä, kuten polyfenoleita.

Tähän saakka puristekakuista on otettu teollisuudessa talteen lähinnä siemenöljy. VTT:n mukaan puristekakkuja voitaisiin monin tavoin hyödyntää kosmetiikassa ja elintarvikkeissa.

”Kosmetiikassa trendejä ovat terveen ihon kunnon ylläpito ja säilöntäaineiden korvaaminen luonnon yhdisteillä. Marjojen siementen kuorissa on runsaasti antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan tukea terveen ihon luonnollista mikrobitasapainoa hillitsemällä haittamikrobien kasvua ja tukemalla ihon hyvien mikrobien kasvua. Kyseessä on luonnon oma keino suojata siementä esimerkiksi homeelta", kertoo VTT:n johtava tutkija Riitta Puupponen-Pimiä.

VTT:n hiontamenetelmä sopii suurisiemenisille marjoille ja erilaisille hedelmille. Pienisiemenisten marjojen, kuten mustikoiden, hyödylliset yhdisteet voidaan ottaa talteen märkäjauhatuksella, joka myös on VTT:n kehittämä menetelmä.

Hiontamenetelmällä esimerkiksi lakan siemenen painosta voidaan ottaa talteen 20 prosenttia. Menetelmässä ei käytetä lainkaan myrkyllisiä reagensseja tai liuottimia. Lopputuotteena saadaan usein vaalea, puuterimainen, vesiliukoinen ja elintarvikekelpoinen jauhe. Hionnan jälkeen voidaan jäljelle jäävistä hiotuista siemenistä vielä puristaa siemenöljy.

VTT on patentoinut hiontamenetelmän ja jättänyt lisäksi kaksi muuta prosessiin liittyvää patenttihakemusta sekä selvittänyt marjojen luonnollisten antimikrobisten yhdisteiden kaupallistamismahdollisuuksia juuri päättyneessä Tekesin TUTL-projektissa.

”Olemme tutkineet, miten ihmisen iholle tyypilliset mikrobit sekä kosmetiikkatuotteita usein pilaavat mikrobit reagoivat marjojen sisältämiin polyfenoleihin. Hyvin yleistettynä voidaan sanoa, että siemenkuorijauhe ja siitä tehdyt uutteet estävät iholla olevien haitallisten mikrobien kasvua, mutta ne eivät estä hyvien mikrobien kasvua”, kertoo Puupponen-Pimiä.

Suomalaisista marjoista erityisesti lakan ja mesimarjan siemenkuoriuutteet estävät haitallisten mikrobien kasvua tehokkaimmin. Myös tyrnin siemenkuoriuute on todettu hyvin tehokkaaksi.

VTT on tutkinut lähes 20 vuotta suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit