WWF: Kiira-rajuilman kaatamat puut kannattaa jättää metsään

Uutiset 15.08.2017

Viikonloppuna Etelä-Suomen yli pyyhkinyt rajuilma kaatoi runsaasti puita.


Jaana Kankaanpää / VL-arkisto
Lahopuu on arvokasta metsäluonnon monimuotoisuudelle.

WWF suosittelee, että Kiira-myrskyn metsiin kaatamat puut jätettäisiin pääsääntöisesti korjaamatta, koska lahopuu on arvokasta metsäluonnon monimuotoisuudelle.

”Vähintään 5 000 Suomen metsissä elävää lajia on riippuvaisia lahopuusta. Metsänhoidon seurauksena lahopuuta on kuitenkin 95 % aiempaa vähemmän. Tämä on johtanut satojen lajien uhanalaisuuteen”, WWF Suomen metsäasiantuntija Panu Kunttu toteaa.

Kuntun mukaan kaatuneita puita kannattaa jättää niin mökkitonttien metsiin kuin laajemmille metsäalueille.

WWF:n tiedotteessa todetaan, että laki ei edellytä kuolleiden puiden korjaamista pois kuin poikkeustapauksissa. Esimerkiksi kuolleita kuusia ei tarvitse korjata pois, jos niitä on muodostunut samoihin aikoihin alle 10 kuutiota hehtaaria kohden. Sama pätee kuolleisiin mäntyihin, jos niitä on alle 20 kuutiota hehtaarilla.

”Laissa todetaan myös, että vaikka nämä määrät ylittyisivät, korjuuvelvollisuus koskee vain näiden määrien ylimenevää osuutta. Metsänomistaja ei ole velvollinen suorittamaan toimenpiteitä, jos puiden korjuu muodostuu kustannuksiltaan tai muuten kohtuuttomaksi”, WWF:stä kerrotaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit