Jutut 04.05.2018

Siankärsämö on luonnon oma mauste, jota ei tarvita suuria määriä. Kasvi on ollut myös naisten luottoyrtti.

Siankärsämö (Achillea millefolium) tuoksuu voimakkaan mausteiselta. Joskus siankärsämön lehdissä on kirpeä, pippurinen, polttava maku, joskus sen maku on mieto ja miellyttävän ryytimäinen.

Kasvupaikka vaikuttaa kasvien makuun, ja joskus jopa vierekkäiset kasvit voivat maistua erilaisilta.

Maistele lehtiä poimiessasi ja päättele, sopivatko ne pieninä määrinä mausteeksi vai isompina määrinä ruoka-aineeksi. Miedon makuiset lehdet maistuvat mainioilta salaatin joukossa. Vain pieni kourallinen riittää makua antamaan.

 

Huippukokkien mauste

Monet huippukokit käyttävät siankärsämön lehtiä säännöllisesti kaupan ruukkuyrttien kuten tillin, timjamin, salvian ja rosmariinin sijasta. Siankärsämön lehdet sopivat keittoihin, kastikkeisiin, pinaatiksi, perunaan, kotijuustoon, pataruokiin ja muhennoksiin.

Vahvemman makuiset lehdet sopivat erinomaisesti mausteeksi sellaisenaan tai yrttisuolasekoituksiin. Lehdet sopivat erityisesti rasvaisten ruokien kuten rasvaisen kalan ja porsaanlihan mausteeksi sekä tomaatti-, peruna- ja munaruokiin.

Siankärsämön lehtiä voi käyttää liemikuution sijasta antamaan hyvänmakuisen liemen keittoihin.

Markku Vuorikari / VL-arkisto
Siankärsämö sopii ruokiin tillin tai muiden ruukkuyrttien tilalle. Se tuo ruokiin kesäistä, ryytimäistä aromia.

Yrttiteetä kukista

Kukkia ja kukkanuppuja käytetään mausteena kotijuustoissa. Erityisesti kukkanupuista tulee hieno maku erilaisiin ruokiin. Kukat sopivat erityisen hyvin yrttiteehen yhdessä muiden luonnonyrttien, esimerkiksi mesiangervon ja nokkosen, kanssa.

Yksinkertainen ja maukas salaatinkastike syntyy, kun sekoitat hienonnettuja siankärsämön lehtiä, sokeria ja hieman sitruunamehua.

Siankärsämön lehtiruoti on kova, ja kasvi on helpointa hienontaa yrttisaksilla. Tee lehdistä muhennosta: Keitä lehtiä noin 20 minuuttia, valuta hetki ja hauduta jonkin aikaa voissa. Muhennos on hyvää esimerkiksi liharuokien kera.

Siankärsämö on antibakteerinen, ja kasvi lisää ruokien ja juomien säilyvyyttä.

 

Ruokahalun lisääjä

Siankärsämöä pidetään erittäin tehokkaana ruokahalun kiihottajana. Siksi siankärsämöteetä voisi juoda puolisen tuntia ennen ruokailua.

Sen lehtiä ja kukkia on monessa aperitiivissa, suositussa liköörissä, katkerossa ja vermutissa. Pohjoismaissa, myös Suomessa, siankärsämöä on käytetty oluen maustamiseen humalan sijasta. Siankärsämön maku sopii myös kotiviiniin ja mehuun.

Valmista kukista yrttisimaa yhdessä muiden luonnonyrttien kanssa Louhisaaren juoman reseptiä mukaillen niin, että korvaat mustaherukanlehdet muilla yrteillä.

Katso reseptit siankärsämösinappiin, -graaviloheen ja -tsatsikiin.

Sari Tammikari / VL-arkisto
Siankärsämö on asterikasvi, joten pujolle allergiset voivat saada siitä allergiaoireita.

Varovasti auringossa

Valkokukkaista siankärsämöä on kansanperinteessä käytetty yrttihoitona ns. naistenvaivoihin. Luonnossa kasvaa myös punakukkaista siankärsämöä, jota puolestaan käytettiin lääkkeenä miesten vaivoihin.

Siankärsämön lehtiä on kääritty sätkäksi, jota polttamalla on helpotettu flunssaista tukkoisuutta. Sitä on käytetty myös yrttitupakkana.

Siankärsämö on hyvä hyttysmyrkky, joten sen versoja voi polttaa grillissä kesäisten illanistujaisten aikana. Iholle hierottuna sen lehdet ovat tehokas hyttysten karkottaja. Kuumassa auringossa ei kuitenkaan kannata oleskella siankärsämöllä voideltuna, sillä iho voi vahingoittua kasvin ja valon yhteisvaikutuksesta.

 

Muista!

  • Mikään luonnonyrtti ei sovi kaikille, ja uuden kokeileminen kannattaa aloittaa ensin varovasti.
  • Siankärsämöä ei saa käyttää raskauden aikana, sillä se voi aiheuttaa keskenmenon.
  • Suurten kerta-annosten nauttiminen ja suurten määrien käsittely saattaa aiheuttaa päänsärkyä, huimausta ja vatsakipuja.
  • Siankärsämö on asterikasvi, joten pujolle allergiset voivat saada siitä allergiaoireita.
  • Joillekin tulee siankärsämöstä reaktioita auringonvalon kanssa, ja kasvi voi tehdä ihon valonaraksi.
  • Jotkut saavat ihottumaa pelkästä kasvin koskettelusta.